Vesnice Velemyšleves, kde se při nehodě autobusu zranilo přes 30 lidí, se dočká obchvatu

Až šest tisíc aut denně projede malou vesničkou Velemyšleves, která leží u Žatce na hlavním tahu z Mostu na Plzeň. Tamní obyvatelé proto uvítali zprávu o tom, že letos začne stavba obchvatu. Hotový by měl být koncem příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus naboural do zastávky Dyrinka a prorazil plot u jednoho z domů

Autobus naboural do zastávky Dyrinka a prorazil plot u jednoho z domů | Zdroj: ČTK

Do sevřeného údolí vedou z obou stran strmé serpentiny, při nehodě autobusu před šesti lety se tam zranilo přes 30 lidí.

Autobusu se porouchaly brzdy a z prudkého kopce nad Velemyšlevsí v plné rychlosti narazil do domu, o který doslova rozdrtil vůz majitelky domu jen pár vteřin poté, co z něj vyndala své malé děti.

„Paní zrovna přijela z nákupu, měla tam dvě malé děti, sotva zalezli do baráku, ten autobus byl v tom baráku,“ popisuje paní Eva z Velemyšlevsi vážnou nehodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném obchvatu natáčel ve Velemyšlevsi na Žatecku reportér Jan Beneš

Nehody se v obci stávají poměrně často. „Během prosince jsme měli dvě bouračky tady v tom baráku. I když ten řidič jede ráno v pět hodin a je mlha, silnice je zablácená a on říkal, že zatáčel a auto jelo pořád rovně,“ popisuje život u silnice další obyvatelka Velemyšlevsi, Anna Vávrová.

„Dopravní nehody jsou tady častou záležitostí, nákladní vozy nezvládají tady tu serpentinu tady dole, ať už vypadnutí nákladu z vozu nebo převrácení, převržení,“ říká nezávislý starosta Miloslav Štípek.

Paní Blanka Melichová také chodí kolem frekventované silnice každý den. Nejvíc ohroženi tady jsou podle ní malé děti, které ráno odjíždí z autobusových zastávek do školy. „Ony tady jdou na autobus a musí tady přecházet. Žádný přechod, nic tady není,“ vysvětluje.

Velemyšleves žádala o obchvat už před mnoha a mnoha lety. Strmé zákruty vedoucí do obce a následné dopravní nehody tady totiž ohrožují jak řidiče, tak místní.

Žatec - náměstí | Foto: Ladislav Bába

Obchvat by problémy obce vyřešil. „Na to čekáme už řadu let, těch slibů a termínu už bylo dostatečně. A teď to vypadá, že se blýská na lepší časy,“ dodává starosta.

Dočkat přemostění údolí říčky Chomutovky by se Velemyšleves mohla už příští rok. „Předpokládaný termín předání staveniště je březen 2014. Délka stavby je plánována na 19 měsíců,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové:

Stavba by neměla pode ŘSD výrazně ovlivnit život v obci ani její průjezdnost. Po dokončení stavby, koncem roku 2015, se výrazně zkrátí čas jízdy mezi Mostem a Žatcem.

Chystaný obchvat Velemyšlevsi | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme