Aktivisté v Kyjevě zůstávají na dohled vládních budov. Bojí se rozehnání policií i výjimečného stavu

Ukrajinský Kyjev má za sebou další střety mezi mladými odpůrci režimu a policisty. Přes den se atmosféra uklidnila, oba tábory ale zůstávají nablízku ve svých pozicích. Opozice se obává, že policie demonstranty rozežene. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se ale prý zatím nechystá vyhlásit výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranty v Kyjevě policie drží od vládních budov

Demonstranty v Kyjevě policie drží od vládních budov | Zdroj: Reuters

Opoziční předák Vitalij Kličko se měl dnes sejít s prezidentem Janukovyčem a vyslyšet tak jeho nabídku k jednání. Schůzka ale proběhla velice rychle, prezident se s ním vlastně nesešel. Kličko poté oznámil, že nevidí naději na nějaký kompromis.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní situaci v Kyjevě mluvil ve vysílání Radiožurnálu zpravodaj České televize na Ukrajině Josef Pazderka

„Opakovaně se hovoří o tom, že ve čtvrtek může být vyhlášen výjimečný stav. Počty policistů v ulicích svědčí o tom, že vláda nechce nic ponechat náhodě,“ řekl Radiožurnálu zpravodaj České televize v Kyjevě Josef Pazderka.

Po nočních střetech se situace ve městě uklidnila. Většina opozičních aktivistů se do bitev omezených zatím na malý prostor ulice vedoucí k parlamentu nezapojuje. Mladíky vybavené dělbuchy, kameny a zápalnými lahvemi povzbuzují v konfrontaci s těžkooděnci tisíce lidí stojící opodál občasným skandováním.

Na pomoc bojovně naladěným Kyjevanům vyrážejí i kolony aut a autobusů ze západní Ukrajiny, která tradičně inklinuje víc k Evropě než Rusku.

Od zítřka budou platit nové přísnější zákony, které postihují svolávání demonstrací i nepovolená média. Získat povolení pro oficiální demonstrace tak bude mnohem těžší.

Demonstranti v Kyjevě se obávají tvrdého zásahu policie | Foto: Reuters

„Například kolona aut, která by projížděla Kyjevem, což je v poslední době poměrně častý způsob, jak lidé dávají najevo nespokojenost, bude muset mít zvláštní povolení. Jinak bude moci být zastavena policií a dokonce ti řidiči pokutováni,“ vysvětlil Pazderka.

Podobně zákony zakazují stavění stanů na veřejných místech bez povolení a přísněji postihují svolavatele demonstrací, které úřady nepovolí. Média musí mít nově zvláštní povolení, dokonce i pro vysílání po internetu nebo pro předávání zpráv.

Jan Prokeš, Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme