IŽP vyšetřuje opakovaný úhyn ryb u Litomyšle, zahubil je vysoký obsah sloučenin čpavku

Inspektoři zatím nevědí, co způsobilo opakovaný úhyn ryb v řece Loučná u Litomyšle. Ryby v řece otrávila znečištěná voda, která obsahovala ve vyšší koncentraci ionty amoniaku. Případem úhynu ryb se zabývá policie a Inspekce životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhynulé ryby (ilustr. obr.)

Uhynulé ryby (ilustr. obr.) | Foto: Město Most

K úhynu ryb došlo 11. a 16. ledna. Poprvé rybáři odhadli, že uhynulo na 1,5 tuny a škodu vyčíslili na více než půl milionu korun. Podruhé hasiči vylovili z řeky 120 kilogramů mrtvých ryb.

Co bylo zdrojem znečištění zatím inspektoři nevědí. Ředitel oblastní pobočky Inspekce životního prostředí Jan Šimerda řekl, že zdroj hledají.

„V současné době víme jen jedno, že příznaky otravy u pstruhů napovídají na otravu čpavkovými produkty respektive dusíkatými látkami. Ale, kde se vzaly v té vodě, nejsme zatím schopni říct, stále se to vyšetřuje,“ uvedl.

„Musíme projít všechna možná povolení, všechny další doklady, nějaké provozní řády jsou na čističce. A všechny tyto věci musíme nejprve prozkoumat a vyšetřit, ke kterému porušení došlo. Nebo jestli se porušila technologická kázeň,“ vysvětlil.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme