Johana Novotná zůstává členkou ČSSD, případem se bude zabývat předsednictvo strany

Sociální demokraté vyzvali Johanu Novotnou k odchodu ze strany několikrát. Naposledy proto, že nedokázala vysvětlit, kde vzala 12 milionů korun na koupi bytu v Praze. Šéfka krajského oddělení veřejných zakázek z éry Davida Ratha je ale členkou sociální demokracie dál. Začátkem února se případem bude zabývat celostátní předsednictvo ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johana Novotná (vlevo) v Čelákovicích, kde je za ČSSD zastupitelkou

Johana Novotná (vlevo) v Čelákovicích, kde je za ČSSD zastupitelkou | Foto: Místní organizace ČSSD Čelákovice

Sociální demokracie se Johany Novotné chtěla zbavit po zatčení Davida Ratha. Z místa vedoucí krajského oddělení veřejných zakázek ji propustila tehdejší hejtmanka Zuzana Moravčíková z ČSSD. Vedení sociálních demokratů ji následně vyzvalo také k odchodu ze strany.

Loni v únoru Novotná nastoupila na nově vzniklé místo náměstkyně ředitele kolínské nemocnice. Jeden náměstek prý nemocnici nestačil. Na konci roku ale bylo její místo zrušeno.

O tři měsíce později nedokázala vysvětlit, kde vzala 12 milionů korun na byt v Praze. Její odchod ze strany se tedy řešil znovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění ve středočeské sociální demokracii se zajímala Alena Rokosová

„Asi každý státní zaměstnanec a úředník či politik by měl být schopen něco takového reálně veřejnosti doložit. Vzhledem k tomu, že to neučinila, pak je na místě, aby sociální demokracie zvažovala zrušení členství. Myslím si, že by adekvátně mělo reagovat i vedení Středočeského kraje,“ řekl tehdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Krajský výkonný výbor strany se případem zabýval 20. června. Doslova konstatoval, že „nejsou známé žádné nové skutečnosti, aby došlo k ukončení členství dle stanov ČSSD“.

„Pro nás je to uzavřené. Mělo by to projednávat předsednictvo a věřím tomu, že se to už uzavře,“ uvedl šéf středočeské sociální demokracie Miloš Petera a dodal:

„Tím, že ukončila své působení v kolínské nemocnici, se ten problém vyřešil.“

Předsednictvo ČSSD

Na celostátním předsednictvu strany, které zasedne 7. února, by Novotná měla ještě vysvětlit, kde vzala peníze na koupi pražského bytu.

„V případě, že budu pozvána na jednání, o čemž dosud nevím, protože jsem zatím neobdržela pozvánku, tak se zúčastním. Jako jsem měla v plánu se zúčastnit i jednání, které bylo svoláno v červnu 2013, kdy jsem potvrdila účast a následně moje pozvání bylo zrušeno,“ řekla Českému rozhlasu Johana Novotná.

Nechápe prý, kde se vzala informace o tom, že se některým jednáním vyhýbá. Někteří sociální demokraté tvrdili, že o jejím vyloučení se dosud nejednalo, protože nedorazila.

Novotná dodala, že koupi bytu s předsedou Sobotkou neřešila, protože si na ni neudělal čas. Sama nevidí jediný důvod, proč by měla být ze strany vyloučena.

„Já nemám žádný problém s ní v rámci sociální demokracie spolupracovat,“ řekl hejtman Josef Řihák z ČSSD.

Právě Řihákovi v květnu Bohuslav Sobotka vzkázal, že by lidé, kteří jsou přímo nebo nepřímo zaměstnaní v krajských strukturách, neměli nepoškozovat kraj ani ČSSD.

A.Rokosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme