Pražští zastupitelé zamítli stavbu nové radnice na Palmovce

Pražští zastupitelé na prvním letošním jednání schválili kulturní granty pro rok 2014. Zároveň Praze 1 nedoporučili podezřelý prodej domu na Václavském náměstí a Praze 8 zamítli stavbu nové radnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Tři sta milionů korun si mezi sebe rozdělí pražská divadla, spolky, hudební kluby nebo filmové a literární festivaly. Odborná komise posuzovala přes šest set žádostí. Přednost dala většinou začínajícím mladým umělcům se zajímavým projektem.

„Ta komise se snaží podpořit právě nechci říct alternativní, ale podpořit začínající soubory, které nemají možnost se úplně projevit a nikdo je nepozve do kamenné scény," řekl zastupitel Jiří Liška (TOP09).

Přehrát

00:00 / 00:00

Bez větších emocí bylo první letošní zasedání pražského zastupitelstva. Jeho členové schválili kulturní granty a zamítli stavbu nové radnice v Praze 8. Víc zjišťovala reportérka Anna Königsmarková

Přes dva a půl milionu korun tak například dostalo Studio Hrdinů, Divadlo X10 bude mít na svou uměleckou činnost 4,5 milionu a občanské sdružení Vosto5 získá přes milion korun.

Naopak komerční scény jako třeba Divadlo Bez zábradlí na víceletý grant nedosáhly. Komise pak odmítla i řadu nereálných projektů.

„U některých projektů opravdu sehrálo roli to, že tam byly v minulosti nějaké problémy s financováním. To hodnocení není čistě umělecké, ale je tam právě i ta stránka proveditelnosti," dodal Liška.

Zatímco granty zastupitelé schválili rychle, prodej domu na Václavském náměstí číslo 39 provázela delší diskusi. Záměr Prahy 1 vyvolal v minulých týdnech odpor obyvatel domu a části opozičních zastupitelů městské části. Ti nesouhlasí především s cenou nemovitosti, která se jim zdá příliš nízká.

Posudek, který si nechala zpracovat Praha 1, stanovil hodnotu domu na zhruba 160 milionů korun. Podle právníků hlavního města je ale dvakrát vyšší. Zastupitelé nakonec Praze 1 doporučili, aby dům neprodávala.

„To znamená, že ona by měla podle statutu hlavního města Prahy teď ten aktuální záměr zrušit. Ale samozřejmě do budoucna může přijmout jiný záměr," doplnil radní Jan Vašíček (TOP09).

Pro osmou městskou část skončilo nezdarem halsování o stavbě nové radnice na Palmovce. Zastupitelé Praze 8 nesvěřili pozemky u stanice metra, na kterých má budova stát. Praha 8 za ni měla zaplatit přes miliardu korun a podle původních plánů měla být radnice hotová do konce letošního roku.

Zastupitelé kritizovali fakt, že součástí radnice má být kromě sídla úřadu i business centrum.

Nikola Bojčev, Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme