Praha 1 chce do ulic instalovat chytré kamery, jako závadné vyhodnocují i 'zevlování'

Vandalové, zloději a výtržníci to budou mít v Praze 1 složitější. Městská část chce do ulic instalovat nové a chytřejší kamery. Umí prý rozeznat podezřelé chování a strážníky na něj upozornit. Se systémem sledování nesouhlasí některé občanské iniciativy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamery (ilustrační foto)

Bezpečnostní kamery (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V červenci loňského roku si nechala Praha 1 vypracovat studii, která měla vyhodnotit míru bezpečí v městské části. Na základě této analýzy chce doplnit současný bezpečnostní systém o další prvky.

„Tato analýza zahrnovala oblast bezpečnosti v dopravě, přechody, nemocnice, jesle. Je to komplex prvků k zajištění bezpečnosti,“ říká zastupitel Prahy 1 Ivan Solil z ČSSD, který má na starosti bezpečnost a prevenci kriminality.

Praha 1 už nechce každý rok investovat 8 milionů korun do městských kamer, se kterými není po technické stránce spokojená. Proto instaluje vlastní systém chytrých kamer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu Prahy 1 instalovat do centra metropole nové chytré kamery zjišťovala více Veronika Štefanová

„Software je předem naprogramován na závadové jednání - rychlé pohyby, rozbití skla, zvuk sprejera. Jestliže se předem naprogramované jednání před ohniskem kamery děje, kamera se otočí a zapne. Děj, který se tam odehrává, se zároveň vyšle do velínu. Signál se rozešle nejbližší hlídce policie nebo strážníkům,“ popisuje Solil.

Mezi kritiky těchto kamer patří i právně-poradenské sdružení Iuridicum Remedium. Jeho petici do poloviny listopadu podepsalo více než 750 lidí. Sdružení v ní kritizuje hlavně analýzu Prahy 1. Vadí mu, že studii vypracovala firma, která sama v oblasti kamerových systémů podniká.

„V analýze chybí zhodnocení stávajícího kamerového systému a jednotlivých kamer. Měl by se minimalizovat zásah do soukromí občanů,“ myslí si Jan Vobořil z Iuridicum Remedium.

Podle něj je také sporné kamerové vyhodnocování „podezřele“ dlouhého postávání lidí v místech, kde by se nikdo neměl bezdůvodně delší dobu zdržovat.

„Tam je přímo jmenováno zbytečné postávání, což považujme za problematické už v tom, že to chování není ničím zakázané. Zbytečně postávat můžete kdekoli,“ upozorňuje Vobořil.

Praha 1 se teď chystá znovu vytipovat místa, kam nové kamery umístí. Následně vyhlásí výběrové řízení na firmu, která je dodá a instaluje. Nová bezpečnostní opatření včetně kamer budou stát zhruba 80 milionů korun a jejich zavedení bude trvat dva roky.

Simona Bartošová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme