Nechceme politruka hejtmanem, demonstrovaly proti Šlajsovi v Plzni desítky lidí

Několik desítek lidí dnes přišlo protestovat na plzeňské hejtmanství proti volbě Václava Šlajse novým hejtmanem. Vadí jim jeho komunistická minulost. Kandidát ČSSD Šlajs, který byl jediný uchazeč o post hejtmana a favorit volby, nakonec uspěl. V čele kraje nahradil Milana Chovance, který míří do nové vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň. Lidé během volby hejtmana protestovali proti kandidatuře Václava Šlajse

Plzeň. Lidé během volby hejtmana protestovali proti kandidatuře Václava Šlajse | Zdroj: ČTK

Do sálu, kde se volba hejtmana konala, dnes přišli nejen politici a pracovníci úřadu, ale také zhruba tři desítky odpůrců kandidatury Václava Šlajse. Ti rozbalili hesla jako například „Nechceme politruka hejtmanem“ či ceduli, na níž bylo jméno Václava Šlajse spolu se srpem a kladivem.

Reagovali tak na to, že Václav Šlajs byl do roku 1989 členem KSČ a důstojníkem komunistické armády.

Šlajsovu minulost dnes při svých vystoupeních připomněli opoziční zastupitelé i aktivisté, kteří se přihlásili do diskuse. Ti mimo jiné apelovali na členy ČSSD, aby ho nevolili, i na samotného Šlajse, aby svou kandidaturu stáhl.

Argumentovali rovněž peticí proti Šlajsově angažmá v čele kraje, kterou do dnešního dne podepsalo více než 2700 lidí.

Václav Šlajs byl jediným kandidátem na nového hejtmana a favorit volby – za favorita ho označil Milan Chovanec už na konci loňského roku.

Pro jeho zvolení se ve veřejné volbě, kterou odhlasovali zástupci ČSSD a KSČM, nakonec vyslovilo 26 ze 42 zastupitelů.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme