Podniky: Vláda by měla podpořit prosazení českých firem v zahraničí

Svých úřadů se dnes ujímají další členové trojkoaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Na nové ministry už čekají na stole požadavky odborné veřejnosti. Podniky a profesní svazy volají hlavně po stabilitě právního prostředí, po zvýšení konkurenceschopnosti republiky či zlepšení výběru daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospodářská komora

Hospodářská komora | Foto: Marián Vojtek

Podle nedávného šetření Svazu průmyslu a dopravy si podniky nejvíce stěžují na úroveň legislativy a na byrokracii. Téměř 30 procent respondentů poukazuje na zhoršování v oblasti legislativy, oproti dvěma třetinám, které nevidí žádné změny, ani k lepšímu.

Zástupci firem kritizují i rozsáhlou byrokracii, nedostatečnou vymahatelnost práva i nedobudovanou dopravní infrastrukturu. S tím souvisí požadavek Hospodářské komory na změnu problematického zákona o veřejných zakázkách, který de facto ubral práci stavebním firmám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čekají podniky a profesní svazy od nové vlády, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová.

Odborná veřejnost mluví také o tom, že vláda by měla pomoci zlepšení konkurenceschopnosti republiky, která v posledních letech klesá. V roce 2011 bylo Česko v žebříčku globální konkurenceschopnosti sestavovaném Světovým ekonomickým fórem na 38. místě, loni se propadlo na 46. místo.

Nová vláda by podle odborníků mohla konkurenceschopnost podpořit například zvýšením výdajů na vědu a výzkum, zlepšením pružnosti trhu práce nebo redukcí byrokracie a vyšší efektivitou veřejné správy.

Podle Asociace exportérů mají na konkurenceschopnost ekonomiky vliv například také přímé a nepřímé daně, a ty by proto neměly růst. To samé se týká cen energií, na které má stát vliv.

Rozpočtová zodpovědnost

Podniky a ekonomové očekávají od rozpočtové politiky nové vlády zodpovědnost. Takovou, která by neškrtila investice a podpořila veřejnými zakázkami růst ekonomiky.

S velkou zvědavostí se čeká, zda se podaří zlepšit výběr daní. Daňové výnosy by se ale podle ekonomů neměly projíst. Naopak vláda by měla šetřit tím, že sníží počet úřadů a zruší ty agendy, které nejsou pro chod státu nezbytné.

Seriózně by se podle podniků mělo diskutovat o přijetí eura. A také o podmínkách, které musí Česká republika nejprve splnit, aby o přijetí evropské měny mohla uvažovat.

Vývoj počtu podnikatelů v Česku (1994 - 2013) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme