Pololetní vysvědčení dostávají vedle dětí i učni z věznice ve Vinařicích

Střední odborné učiliště v mužské věznici ve Vinařicích je jedna z mála škol v České republice, kde se trestaní lidé mohou vzdělávat. Navštěvuje ho 300 vězňů, což je z celkového počtu odsouzených více než třetina. Můžou si tak dodělat výuční list, který jim mnohdy chybí. A i tady, za vysokými zdmi a ostnatými dráty, se rozdává vysvědčení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učeň z věznice ve Vinařicích na Kladensku si prohlíží své pololetní vysvědčení

Učeň z věznice ve Vinařicích na Kladensku si prohlíží své pololetní vysvědčení | Foto: Archiv Věznice Vinařice

„Myslím, že to dopadlo výborně, nikdo nám nepropadl. Nějaké čtyřky tady sice byly, ale vesměs dobré,“ říká učitelka vinařického učiliště.

Ve třídě v suterénu věznice sedí asi 30 „žáků“. Tak jim alespoň říkají učitelé, i když věk mužů, kteří se tu učí na kuchaře, je mezi 20 a 50 lety. Režim zdejší školy je podobný těm za vysokým plotem. Praxe se střídá s teorií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věznici ve Vinařicích u Kladna natáčela předávání vysvědčení tamním učňům Kateřina Havránková

Jeden z žáků měl samé jedničky a prospěl s vyznamenáním, dalšímu kazila vysvědčení jen jedna dvojka z matematiky. Ve vězení strávil dva roky a už se chystá domů.

„Neumím moc dobře česky a musím se hodně snažit,“ svěřuje se zase další žák z Vietnamu.

Ředitel a zakladatel školy Karel Vodička zdůrazňuje, že systém učiliště postavil na takzvaném inkluzivním přístupu - do třídy tak spolu chodí lidé různých kultur, národností, stupně dosavadního vzdělání, nerozhoduje ani věk. Hlavní je motivace pracovat na sobě.

„Nejde jen o to být vyučen, ale umět se prezentovat na úřadu práce, být resocializovaný. Umět se představit, spolupracovat, hygiena, disciplína, morálka,“ vysvětluje ředitel.

Do učiliště, které má v současné době 11 tříd, můžou chodit i vězni s mentálním nebo fyzickým postižením. Učební plány pro ně upravují speciální pedagogové.

Žáci školy se nerekrutují pouze z řad obyvatel vinařické věznice. „Škola si po letech úspěšného fungování vytvořila natolik dobré jméno, že jsou sem – pokud mají zájem – přiváženi odsouzení z jiných věznic,“ popisuje vězeňský psycholog Ivan Suchý.

V káznici ve Vinařících jsou i lidé s nejtěžšími tresty. Proto je důležitá spolupráce mezi vězeňskou službou a školou, která je jinak samostatný neziskový subjekt.


SOÚ ve Vinařicích u Kladna

Simona Bartošová, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme