Pardubice se chtějí zbavit budov zchátralé Tesly, připravují jejich demolici

Po revoluci továrna na elektroniku Tesla v Pardubicích zanikla, opuštěný je už 20 let. Město pro něj nemá investora, proto připravuje dokumentaci k případné demolici. O osudu "domova" slavného radiolokátoru Tamara rozhodnou zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesla Pardubice dnes

Tesla Pardubice dnes | Foto: Tomáš Klement | Zdroj: Český rozhlas

„Asi to nebude zadarmo, jako je dneska demolována hala ČSTV, protože v areálu na Kyjevské není tolik využitelných materiálů. Na druhou stranu nějaké tam určit jsou, takže očekáváme, že to bude stát v řádech jednotek milionů korun,“ říká náměstek pardubické primátorky Michal Koláček ze Sdružení pro Pardubice.

Město areál získalo zdarma od Pardubického kraje. Jen odvod srážkových vod stojí radnici ročně zhruba půl milionu korun.

„Připravujeme v tuto chvíli projekt na demolici, z čehož nám vzejde výkaz výměr. Vzejde nám z toho nějaká předpokládaná cena za demolici areálu Tesla Kyjevská,“ vysvětluje Koláček s tím, že demolici musí ještě schválit zastupitelé.

Podle města se pro vyčištěný pozemek bude lépe hledat investor, než pro zchátralý areál. Zatím by na volném prostranství mohlo být dočasné parkoviště pro návštěvníky pardubické nemocnice.

V areál bývalé Tesly v Pardubicích se vyráběly především radary včetně slavného českého radiolokátoru Tamara. Vývoj Tamary skončil v roce 1985 a o rok později se již první kusy připravovaly k prodeji. V devadesátých letech radar rychle zastaral. Poslední kus se prodal v roce 1991. O dva exempláře, které rezivěly po krachu pardubické Tesly na konci devadesátých let na jejím dvoře, neměl nakonec zájem nikdo.

Bývalá Tesla se rozkládá na zhruba 2,5 hektarech a je velmi špatně dopravně přístupná. Pardubický kraj získal lokalitu v roce 2003 za jednu korunu od společnosti Foxconn, která tam původně chtěla postavit továrnu, ale nakonec si vybrala jiné místo.

Odstranění ekologických zátěží stálo kraj asi 18 milionů korun. Hejtmanství odhadovalo, že prodejem získá 20 milionů, ale kupec se dosud nenašel. Odhadce před lety ocenil areál na 112 milionů Kč.


Zobrazit místo Areál bývalé Tesly na větší mapě

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme