Výstava ukazuje, jak olympiáda v Soči mění tvář města i osudy obyčejných Rusů

Ne pro všechny je olympiáda jen o sportu. Najdou se i lidé, kteří upozorňují, že s olympijskými hrami v ruském Soči není vše v pořádku. Například nizozemský fotograf Rob Hornstra, který ve městě a jeho okolí pět let fotil. Zachytil, jak přípravy na olympiádu změnily životy běžných Rusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rob Hornstra v Soči a okolí fotil několik let

Rob Hornstra v Soči a okolí fotil několik let | Foto: Ondřej Houska

Rob Hornstra právě ukazuje velkou fotografii, na které je rozpadlá chatrč splácaná dohromady z hadrů a plechu. Vypadá jako obydlí odněkud ze slumu na okraji afrického velkoměsta. Stojí vedle ní starší a viditelně unavený muž – olympiáda mu zničila život.

Přijel do Soči pomáhat stavět sportoviště, chtěl si tak vydělat nějaké peníze. Jenže úřady mu několik měsíců nezaplatily ani rubl, a on tak nakonec neměl ani na zpáteční lístek domů. Musel si proto postavit toto provizorní přístřeší jen kousek od nového stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu fotografií ze Soči navštívil zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

I další snímky na Hornstrově výstavě v galerii v belgických Antverpách ukazují olympiádu tak, jak o ní ruská média rozhodně nepíší. Na několika fotografiích je starý muž, důchodce, který v Soči prožil celý svůj život. Teď se ale nedokáže vyrovnat s tím, jak se jeho domov změnil k nepoznání.

„Místní lidé jsou přesvědčeni, že je pro ně olympiáda hotovým neštěstím,“ říká Hornstra. „Soči bývalo malým letoviskem a lidé měli stabilní příjmy z turistického ruchu. Teď se ale bojí, že přijdou na mizinu,“ vysvětluje.

Na Hornstrových fotkách jsou zachyceny obrovské komplexy, které v Soči a jeho okolí kvůli olympiádě vyrostly. Vypadají jako zvláštní mix mezi stalinistickou architekturou a alpským hotelovým resortem. Během olympiády poslouží jako olympijská vesnice, hotely, mediální centra a další zázemí.

Co se s nimi ale stane, až sportovci a diváci odjedou? Podle místních zbudou jen pomníky velikášství, pověstné katedrály v poušti. Odhadují, že jejich údržba bude velmi drahá a nájem jakbysmet, a za tu cenu do nich zkrátka nikdo jezdit nebude. Olympiáda tak podle obyčejných Rusů zničí nejen starou tvář Soči, ale i budoucnost jeho obyvatel.

Rob Hornstra u své fotografie nově postaveného olympijského střediska v Soči | Foto: Ondřej Houska

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme