Po příchodu nových ministrů začínají rychlé výměny náměstků

Ministři koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL už naplno pracují. Poslední tři uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do jejich úřadů - ministerstev životního prostředí, školství a kultury - dnes dopoledne. V jednotlivých resortech teď jejich šéfové vybírají své náměstky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii

Vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii | Zdroj: ČTK

„Potřebuju skutečně krizový tým, který od první vteřiny naskočí do těch problémů. Protože my nemáme 100 dní hájení, nemáme ani týden hájení,“ řekl nový šéf životního prostředí Richard Brabec z ANO a propustil všech pět dosavadních náměstků.

Jeho kolegyně z hnutí ANO Věra Jourová si na ministerstvu pro místní rozvoj ponechala jediného z původní sestavy čtyř náměstků. Jde o prvního náměstka Daniela Brauna, který má na starosti evropskou agendu a vyjednávání s Evropskou komisí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová byla společně s Petrem Gazdíkem, místopředsedou sněmovny za TOP 09 a Starosty, hostem podvečerní publicistiky na Radiožurnálu

„Ten velký úkol dočerpat peníze (z fondů EU) vyžaduje lidi z praxe,“ komentovala Jourová výměnu v podstatě celého nejužšího vedení resortu a doplnila:

„Proto jsem taky tu původní sekci pro evropské fondy rozdělila na dvě a zapojila jsem tam dalšího silného hybatele věcí, a tím bude paní náměstkyně Klára Dostálová, která je praktikem v evropských fondech, dělá v tom celá léta a věřím tomu, že se nám společně podaří s tím čerpáním pohnout.“

I ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD už má o dva náměstky méně. Svůj tým si přivede i ministr školství z ČSSD Marcel Chládek. U některých jmen ale ještě váhá.

„Já chci minimálně ve dvou oblastech prodiskutovat návrhy i s odbornou veřejností, a to jsou vysoké školy a sport,“ uvedl Chládek.

Za čtyři roky by měl brát učitel průměrně 28 tisíc hrubého, přeje si ministr Chládek

Číst článek

KDU-ČSL o svých náměstcích zatím ještě jedná. U klíčových resortů platí pravidlo, že pokud jedna koaliční strana vede resort, další dvě tam obsadí místa náměstků.

Čerpání z EU a zlepšení pověsti Česka jako potížisty, popsal své první úkoly ministr Brabec

Číst článek

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme