V Náměšti začínají létat speciální záchranné vrtulníky. Pomohou i při živelních katastrofách

V Náměšti nad Oslavou dnes začíná fungovat záchranná služba SAR. Náměšť je tak ode dneška druhým stanovištěm speciálně vybavených vojenských záchranných vrtulníků. Dosud startovaly pouze z pražského kbelského letiště. Služba se stává rychleji dostupná pro celé území Moravy. Posádka drží 24hodinovou pohotovost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Náměšti nad Oslavou začíná fungovat záchranná služba SAR

V Náměšti nad Oslavou začíná fungovat záchranná služba SAR | Foto: Michal Malý

Vojenské záchranné vrtulníky jsou vybavené zdravotnickým materiálem. Na palubě jsou dva záchranáři a piloti.

Vrtulník může zasahovat v těžkých podmínkách. Záchranáři umí slaňovat a mohou pomáhat při živelních katastrofách - povodních, vichřici, a to i v těžko přístupném terénu.

Primárně jsou vrtulníky určené pro pomoc posádkám vojenských i civilních letounů v nouzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na základně v Náměšti nad Oslavou natáčel redaktor Michal Malý

„Vrtulník je v první řadě schopen vyhledávat letoun po letecké nehodě nebo po nouzovém přistání. V současné době drtivá většina letounů, ať vojenských, nebo civilních, je vybavena nouzovým majákem, který se buď automaticky aktivuje po letecké nehodě, nebo ho může aktivovat posádka,“ vysvětluje velitel základny Jiří Vávra.

Spuštěním stanoviště SAR v Náměšti nad Oslavou získává Česká republika druhé stanoviště vojenských záchranářů. Doposud tyto vrtulníky létaly pouze z letiště Praha – Kbely. Posádky drží 24hodinovou pohotovost, stejně jako posádky vrtulníků rychlé zdravotnické služby.

V Náměšti nad Oslavou začíná fungovat záchranná služba SAR | Foto: Michal Malý

„Myslím si, že je to zase poměrně značné rozšíření možností integrovaného záchranného systému (IZS). Tento vrtulník je možné použít tam, kde by základní síly IZS nestačily,“ říká Vávra.

Služba SAR (Search and Rescue - vyhledat a zachránit) se stává rychleji dostupná pro celé území Moravy.

V Náměšti nad Oslavou začíná fungovat záchranná služba SAR | Foto: Michal Malý

V Náměšti nad Oslavou začíná fungovat záchranná služba SAR | Foto: Michal Malý

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme