Ukrajinská opozice trvá na odstoupení prezidenta Janukovyče

Jeden z lídrů ukrajinské opozice Vitalij Kličko po návratu z bezpečnostní konference v Mnichově zopakoval, že trvá na předčasných prezidentských i parlamentních volbách. Otázka uklidnění situace na Ukrajině byla podle něj hlavním tématem hovorů se všemi světovými politiky. Další z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk pak demonstrantům na Majdanu řekl, že opozice požádala západní země o finanční pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

„My navrhujeme vrátit se k ústavě z roku 2004, která rozděluje pravomoci mezi prezidentem, parlamentem a vládou. Nejdůležitější je pro nás ale vypsání nových prezidentských a parlamentních voleb,“ uvedl po návratu z Mnichova Vitalij Kličko.

Ani rezignace dosavadního premiéra, ani stažení nového zákona zaměřeného proti právu protestovat tak opozici nestačí. V centru Kyjeva se dnes opět sešlo více než 50 tisíc demonstrujících.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který je v těchto chvílích na nemocenské dovolené, ale odstoupit zatím nehodlá.

Ministr zahraničí Leonid Kožara navíc na konferenci v Mnichově připomněl, že v zemi žije přes osm milionů etnických Rusů, kteří nejsou nadšení z toho, že na ně západní politici tlačí, aby udělali tak významnou strategickou volbu a odvrátili se od Ruska.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme