České tenisty čeká poprvé v historii Davis Cupu náročná cesta do Japonska

Tak daleko ještě v éře samostatného Česka tenisté k daviscupovému utkání necestovali. Svěřence kapitána Jaroslava Navrátila čeká cesta do Japonska, vůbec první v historii týmové soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Lukáš Rosol z České republiky v utkání semifinále Davis Cupu proti Horaciu Zeballosovi z Argentiny

Tenista Lukáš Rosol z České republiky v utkání semifinále Davis Cupu proti Horaciu Zeballosovi z Argentiny | Zdroj: ČTK

Vzhledem k termínu a podmínkám i jedna z nejnáročnějších. Zatímco někteří fanoušci už začali plánovat výjezd, tenisté přemýšlejí, jestli jde vůbec takové dobrodružství skloubit s jejich individuálním programem.

Představa cestovat po americké betonové sezoně s důležitými turnaji v Indian Wells a Miami před neméně významnou evropskou antukovou částí roku ještě hodně daleko na východ, nemusí být vůbec lákavá. A třeba lídr českého týmu Tomáš Berdych to přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

České tenisty čeká poprvé v historii Davis Cupu náročná cesta do Japonska

„Opravdu to není ideální program.“ Česká jednička už dopředu naznačovala, že čtvrtfinálový duel Davis Cupu ze svého kalendáře tentokrát vynechá. Chce se ideálně připravit, a pokusit se splnit si své zatím nesplněné individuální cíle. Týmu, do kterého by mohl Berdych případně během roku opět naskočit, tak bude fandit na dálku.

Šance přejít přes Japonsko je poměrně slušná, i bez obvyklé týmové jedničky, kterou by teď mohli zastat žebříčkově podobně vysoko postavení Radek Štěpánek nebo Lukáš Rosol.

„Teď mám v plánu Záhřeb, Rotterdam, Dubaj, Indian Wells, Miami. Pak se vrátím domů a odlétáme do Japonska. Vím, že se tam letí dlouho, ale je to lepší než letět rovnou z Miami druhou stranou.“

Počítá s účastí v Japonsku Lukáš Rosol, i když pro úspěch českého týmu teď bude klíčová účast Radka Štěpánka. I kvůli velkým deblovým zkušenostem, protože právě čtyřhra zřejmě čtvrtfinálové utkání v Japonsku rozhodne.

„Kdyby se rozpadl pár Berdych – Štěpánek, tak se musím Radka zeptat, s kým by chtěl hrát, s kým mu to sedí,“ přemýšlí Jaroslav Navrátil, který teď bude chtít vidět hlavně soupeře.

Tenista Berdych prý neřekl v Davisově poháru své poslední slovo

Číst článek

Čeští tenisté se s Japonci v Davis Cupu utkali zatím jen dvakrát v letech 1930 a 1935 v Praze. Od té doby na sebe v týmové soutěži nikdy nenarazili. Kromě jasné jedničky Nišikoriho momentálně sedmnáctého tenisty světa jde o jen málo známé hráče, které si chce kapitán maximálně nastudovat.

„Debl neznám, protože jsem Nišikoriho nikdy hrát debla neviděl. A toho druhého hráče neznám vůbec. Určitě se podívám v Americe, jestli Nišikori debly hrává a na druhého hráče se podívám třeba v tom daviscupovém utkání,“ plánuje Jaroslav Navrátil, který je rád, že může takto uvažovat.

Ještě nedávno nesměl kvůli nečekaným zdravotním problémům cestovat, a přišel i o finálový triumf českých tenistů v Srbsku. Ale teď už si na dlouhé lety troufá, i na ten do Japonska na začátku dubna.

„Do konce února pro mě cestování zatím není, ale doufám, že všechny testy budou v pořádku a budu moc letět i tak dalekou cestu. Sranda to určitě není, krev musím pořád ředit, ale věřím, že budu OK.“

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme