Sobotka podpořil plánovanou investici Amazonu v Brně, slíbil vládní garanci

Distribuční centrum firmy Amazon v Brně má podporu vlády. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dnes po jednání se svým stranickým kolegou a brněnským primátorem Romanem Onderkou veřejně přislíbil státní garanci na stavbu dálničního přivaděče, bez kterého třímiliardová investice Amazonu není možná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v Brně s tamním primátorem Romanem Onderkou o záměru výstavby logistického centra americké společnosti Amazon

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v Brně s tamním primátorem Romanem Onderkou o záměru výstavby logistického centra americké společnosti Amazon | Zdroj: ČTK

Sobotka řekl, že pro vládu je příchod nových investorů prioritou, proto musí i Ředitelství silnic a dálnic pracovat na tom, aby napojení průmyslové zóny v Brně-Černovicích na dálnici vzniklo co nejdříve. Bude to prý také jednou z rozpočtových priorit.

Další distribuční sklad internetového obchodu Amazon má stát v Dobrovízi u Prahy. V úterý kvůli tomu zasedne tamní zastupitelstvo, kterého se zúčastní i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Tamní obyvatelé loni výstavbu zamítli v lidovém hlasování, také kvůli obavám z nárůstu dopravy. Zastupitelé jsou pod velkým tlakem, protože Amazon tvrdí, že pokud se nerozhodne do konce února, bude investovat raději v Polsku nebo na Slovensku.

Úplně jistá ale není ani stavba logistického centra Amazonu v Brně, protože smlouvu mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o vybudování nového dálničního exitu musí posoudit zastupitelstvo.

Amazon | Foto: Český rozhlas

Primátor Roman Onderka dnes řekl, že svolal mimořádné jednání městské rady a na ně bezprostředně navazující jednání zastupitelstva na 14. února. Jediným tématem bude právě Amazon. Onderka doufá, že vládní garance na stavbu zastupitele přiměje, aby konečně souhlasili s investicí americké firmy.

Napojení průmyslové zóny na dálnici je pro Brno důležité, protože příchod firmy podstatně zvýší dopravní zátěž v okolí. Zastupitelé města tomu chtějí předejít právě stavbou dálničního napojení, to ale podle dosavadních návrhů smluv nebude stát dříve než v září roku 2017, i kdyby všechno šlo hladce.

Zastupitelé se proto snaží vyjednat kompenzace za dopravní opatření před postavením dálničního sjezdu. Developer, který stavbu pro Amazon připravuje, se v návrhu smlouvy zavázal za tyto zvýšené náklady zaplatit 56 milionů korun.

Vlasta Gajdošíková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme