České levicové europoslance popudil návrh, aby Nobelovu cenu míru získal Thači

Šéf sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu Rakušan Hannes Swoboda navrhuje, aby Nobelovu cenu za mír dostal kosovský premiér Hashim Thači. Tento kontroverzní návrh ale popudil řadu Swobodových kolegů, včetně českých levicových europoslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Kosova Hashim Thaci

Předseda vlády Kosova Hashim Thaci | Foto: European Commission Audiovisual service

Zástupce rakouské levice v Evropském parlamentu Hannes Swoboda napsal Nobelovu výboru, že by kosovský premiér měl tohle ocenění získat společně se srbským premiérem Ivicou Dačičem a šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovu. A to za snahu urovnat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

Podle komentátorů je to evidentně reakce na loňskou normalizační dohodu mezi Srbskem a Kosovem. Ta umožnila Srbsku zahájit přístupové rozhovory s Evropskou unií a také Kosovo se díky ní může Osmadvacítce přiblížit.

Ostatním zástupcům sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu vadí, že Swoboda s nimi obsah toho dopisu určeného Nobelovu výboru vůbec nekonzultoval.

Podle českého europoslance Richarda Falbra návrh nevyjadřuje hodnoty ani principy evropských sociálních demokratů. A to podle Falbrových slov proto, že Hashim Thači je válečný zločinec, který patří před haagský tribunál.

Thači byl totiž v době války se Srbskem předákem Kosovské osvobozenecké armády a jeho jméno zaznívá v souvislosti s řadou kriminálních případů. Týkají se hlavně teroristických akcí a válečných zločinů páchaných pod jeho vedením.

V této souvislosti se mluví například o obchodu s lidskými orgány, které se měly odebírat srbským zajatcům. Obžalobám Thači čelil, ještě než se stal premiérem, několikrát, před soud v Haagu se ale nikdy nedostal.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme