Pro Olomouc už dluhy nevymáhají jen exekutoři. Radnice zřídila speciální oddělení

Po deseti letech se olomoucký magistrát přestal spoléhat pouze na exekutory. Dluhy za poplatky nebo pokuty teď řeší šest úředníků speciálního oddělení. Město tak chce mít pod kontrolou způsob vymáhání pohledávek. Dlužníci navíc nemusí platit vysoké poplatky za exekutora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce

Dluhy - exekuce | Foto: Ladislav Bába

Exekutorské firmy ale na olomoucké radnici zcela nekončí. Jejich doménou budou starší dluhy nebo pohledávky, které úředníci nemohou řešit standardním způsobem.

Olomoučané nejčastěji dluží městu za odpad, pokuty od městské policie nebo za nájem. Málokdy se ke svým dluhům dobrovolně znají a ještě méně se o ně osobně zajímají.

„Myslím si, že 90 procent věcí se vyřeší tak, že pokud se jim řekne, za co to je, tak si dlužníci vzpomenou a dluh uhradí, respektive dluh se uhradí způsobem exekuce, který se zde provádí,“ vysvětluje vedoucí exekučního oddělení Robert Kubalík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinku na olomoucké radnici se zajímala redaktorka Blanka Mazalová

To znamená srážkou ze mzdy, z důchodu nebo jiného příjmu. Postup je podle Kubalíka vstřícnější k dlužníkům, lépe se koriguje několik pohledávek od jednoho člověka a hlavně odpadají vysoké poplatky za exekutora.

„Částka za vymáhání je dvě procenta z vymáhané částky, minimálně 500 korun. Proti tomu exekutoři, tam je minimální částka 15 procent – minimálně by zaplatil 3250 korun,“ upřesňuje Kubalík.

Úředníci ovšem často při exekuci účtu nemají na co sáhnout, buď je na nule nebo v mínusu. Pak už přichází na řadu exekutor.

„Třeba ty jeho mobiliární exekuce se následně draží za třetinu odhadní ceny, to znamená, pokud exekutor vymáhá i se svými náklady pohledávku třeba za 5000 korun, tak vám skutečně musí postihnout majetek, který má hodnotu 15 tisíc, aby z toho vůbec dostal, co dostat má,“ dodává Kubalík.

Poplatky pokryjí jen provoz

To, že dluhy za poplatky městu budou řešit magistrátní úředníci, Olomoučané vesměs vítají: „Alespoň se má potom člověk kde odvolat. Exekutoři dělali spoustu chyb a takhle je to lepší.“

Například pan Karel ale úředníkům moc nevěří. „Nevím, jestli na to úředníci budou mít čas. Myslím, že exekutor je lepší řešení,“ upozorňuje.

Otázkou je, jestli se městu více vyplatí exekutoři, nebo vlastní úředníci. Úspěšnost ve vymáhání dluhů byla za uplynulých deset let u exekutorských firem 30 procent. U úředníků za první rok zatím jen deset.

Podle náměstka primátora Iva Vlacha z TOP 09 bude efektivita oddělení stoupat. Město ale na provozu ani nevydělá, ani neprodělá.

„V podstatě těmi poplatky jenom umoří náklady toho odboru, takže by to nemělo být nějak dražší, ale současně se nedá čekat, že by to byla nějaká efektivní úspora. Znamená to, že nevytváříme nesmyslný tlak na peněženky našich občanů,“ zdůrazňuje.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme