Archeologové zkoumají na Rychnovsku, nálezy objevili v Dobrušce nebo Opočně

Archeologové na Rychnovsku loni prováděli několik výzkumů. Například v Doudlebách nad Orlicí objevili část sídliště kultury popelnicových polí. Pracovali také za dobrušskou poliklinikou, kde našli osídlení ze 13. století. Právě z této osady s asi desítkou polozahloubených roubenek vznikla dnešní Dobruška. Historii regionu přibližuje archeoložka Martina Beková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opočno - zámek

Opočno - zámek | Foto: Agentura CzechTourism

Nedaleko Dobrušky je Opočno. Stálo vždy na místě, kde je teď?

Základy Opočna jsou v místě, kde dnes stojí zámek. Poloha je přírodně opevněná, je to krásná skalnatá ostrožna, která má velice dominantní postavení v regionu. Chyběly ale nálezy a řešilo se od zeleného stolu, kde je původní Opočno, ke kterému se vztahuje písemná zmínka z Kosmovy kroniky o našem regionu. Rozřešila to až rekonstrukce Trčkova náměstí, kde bylo nalezeno původní hradiště zmiňované Kosmou.

Přehrát

00:00 / 00:00

S archeoložkou Martinou Bekovou mluvila o historii Opočna redaktorka Kristýna Štnaderová

Které město je v našem regionu nejstarší?

Rozhodně je to Opočno. My samozřejmě netušíme, jak dalece nás Kosmova kronika uvádí do celkového obrazu té doby. Spousta míst je zmiňována náhodou, protože se tam staly politické události, které bylo nutno zaznamenat. Na druhou stranu musíme mít na paměti i to, že politický význam měla vždycky místa, která byla nějakým způsobem důležitá.

Do kterého století se Opočno datuje?

Zmínka se vztahuje k 11. století, ale našli jsme tam horizonty i staršího opevnění. Nepochybně se tam dostáváme minimálně do 10. století, ale ve skalních kapsách jsme tam našli důkazy o tom, že poloha lákala už osadníky z kultury popelnicových polí a dokonce v eneolitu na sklonku doby kamenné.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme