Brněnská VŠ Karla Engliše má omezenou akreditaci a nesmí přijímat nové studenty

Soukromá Vysoká škola Karla Engliše v Brně už nesmí přijímat nové studenty. Akreditační komise ji neprodloužila akreditaci oborů. Stávající studenti ale mohou dostudovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká škola Karla Engliše v Brně

Vysoká škola Karla Engliše v Brně | Foto: Mercy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

„Byly tam problémy jak z hlediska transparentnosti, tak administrativních procesů. Když jsme na to upozornili, tak to opravili poměrně rychle, ale z hlediska personálního zabezpečení výuky to nebylo adekvátní tomu, jak to bylo původně akreditováno. Situace se tam prudce zhoršila,“ řekla předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková.

Škole Dvořáková vytýká také neustálou výměnu vedení i sídla školy. Rektor školy Jiří Koleňák ale věří v rychlé vyřešení problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci vedení vysoké školy Karla Engliše zjišťovala reportérka Zuzana Plíšková

„Na jednání s akreditační komisí jsme avizovali, že jsme připraveni všechny připomínky zapracovat v rámci vedení vysoké školy, to znamená, že budeme pracovat na odstranění bariér, které brání v současné chvíli v příjmu nových uchazečů o studium.“

Škola podle rektora Koleňáka už přijala tři nové docenty, protože požadavkem Akreditační komise je, aby na ní přednášelo alespoň 40 procent habituovaných pracovníků. Rektor proto nechápe, že výtky přicházejí i z této oblasti.

Vedení školy je připravené se proti rozhodnutí Akreditační komise odvolat a připomínky zapracovat. Rektor doufá, že v dalším akademickém roce bude moci přijmout nové studenty. Ať už bude ale konečné rozhodnutí jakékoli, současní studenti na škole mohou dostudovat.

VŠ Karla Engliše patří mezi nejstarší soukromé vysoké školy v České republice. Vysokoškolské vzdělání začala nabízet v roce 2001/2002. Na konci loňského roku školu s 30 zaměstnanci a řadou externích pedagogů navštěvovalo 669 studentů.

Omezení akreditace se týká i pobočky školy v Liberci. Konečný verdikt je na ministerstvu školství, škola by pak mohla proti rozhodnutí podat rozklad.

Škola Karla Engliše se specializuje na ekonomiku, management, nebo aplikovanou geologii. Magisterský studijní program nabízí obor cestovní ruch-lázeňství a hotelnictví. Akademický rok studenty vyjde na 40 tisíc korun.

O tuto vysokou školu se Akreditační komise zajímala už v minulosti. Absolvoval tam brněnský primátor Roman Onderka, jehož práce vykazovala vážné formální nedostatky.

Dvouletý program egyptologie na Karlově univerzitě získal ztracenou akreditaci

Číst článek

Vysoká škola Karla Engliše v Brně | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Květa Moravcová, Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme