Partnerem Chrudimi bude chorvatský Motovun, dalším by mohl být palestinský Tubas

Chrudim již brzy podepíše partnerskou smlouvu s chorvatským městem Motovun. Obě města pojí jméno slavného vynálezce Josefa Ressela, ale v budoucnu by to mohl být třeba také festival lanýžů. Východočeské město by kromě toho mohlo brzy navázat i o něco exotičtější, a také diplomaticky ožehavější partnerství. Na jaře o něm bude jednat se zástupci palestinského města Tubas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Báry je Chrudim jako na dlani

Z Báry je Chrudim jako na dlani | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Cestu k partnerství s chorvatským Motovunem, který se nachází na Istrii, je třeba obrazně vzít oklikou přes chladnější Nizozemí.

Téměř dvacet let plnilo roli nejdůležitějšího zahraničního partnera Chrudimi holandské město Ede. Jenže loni se svazek uvolnil a k dalšímu prodloužení smlouvy nedošlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Josef Kopecký

„Je to víc než 600 akcí, asi 6200 lidí bylo v delegacích, to znamená, že to mělo obrovský význam. Do teď tam třeba jezdí školy na exkurze, jezdí tam školy na praxi, zemědělská škola posílá studenty na zemědělské farmy, a to skončí, protože my už je nemůžeme podporovat,“ litoval tehdejší předseda chrudimské komise pro zahraniční vztahy Jan Kouba.

Nyní bude své zahraniční styky Chrudim rozvíjet v Chorvatsku. Partnerská spolupráce by měla fungovat podobně jako u Holanďanů – výměnné pobyty studentů či společné sportovní nebo kulturní aktivity.

Lidé z Chrudimi se tak mohou těšit třeba na speciální gurmánský zážitek, který je s Motovunem spojený. Koná se tam totiž festival lanýžů a červeného vína.

„Což je taková společensko-kulturní záležitost, byť třeba s tím vínem by to nemuselo na první pohled vypadat,“ poznamenal starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Istrii a Chrudim spojuje také jméno Josefa Ressela. Lesník a vynálezce, známý zejména díky vynálezu lodního šroubu, je chrudimským rodákem a v Motovunu působil.


Zvětšit mapu

Kromě chorvatského města se Chrudim „namlouvá“ ještě s jedním, exotičtějším partnerem, palestinským městem Tubas. Tady je však vše teprve na začátku. „V tom českém příměru je to holub na střeše,“ řekl starosta Řezníček.

Pikantní je, že se kvůli tomu Chrudim dostává na horkou diplomatickou půdu. Vypjaté izraelsko-palestinské vztahy nedávají prostor pro chybu. To si české město uvědomuje.

„Pokud se týče nějakého mezinárodního přešlápnutí, tak samozřejmě my jsme tyhle věci konzultovali na úrovni ministerstva zahraničních věcí, jestli je tam nějaké riziko,“ poznamenal starosta Chrudimi.

Zatím prý zůstává všechno otevřené. Více zřejmě napoví palestinská návštěva, která dorazí na východ Čech letos na jaře.


Zvětšit mapu

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme