Ukrajinský exministr Lucenko je stíhaný za pokus o převrat, hrozí mu 15 let

Ukrajinská prokuratura stíhá Jurije Lucenka, bývalého ministra vnitra a jednoho z hlavních opozičních vůdců, kvůli podezření z pokusu o státní převrat. V projevu na kyjevském náměstí Nezávislosti měl Lucenko veřejně vyzývat k útokům proti ústavnímu pořádku. Hrozí mu až 15 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jurij Lucenko při opozičních demostracích v Kyjevě 10. ledna

Jurij Lucenko při opozičních demostracích v Kyjevě 10. ledna | Zdroj: Reuters

Prokurátoři podle Lucenkovy mluvčí Larysy Sarhanové vycházejí z exministrova lednového projevu na kyjevském náměstí Nezávislosti, v němž vyzval k vytvoření Lidové rady jako alternativy stávajícího parlamentu.

Vyšetřovatelé vyzvali ukrajinská média, aby policii předala videozáznamy Lucenkova projevu. Z trestního oznámení vyplývá, že exministr je obviňován nejen z pokusu o převrat, ale i z diverze a útoku na územní celistvost Ukrajiny.

Lucenko se hned na začátku nepokojů stal jedním z vůdců protestujících davů, které už přes dva měsíce okupují centrum Kyjeva. V noci na 11. ledna byl obětí brutálního útoku policejních sil při srážkách před soudní budovou v Kyjevě: s vážným poraněním hlavy byl několik dní hospitalizován na jednotce intenzívní péče.

Exministr patří už řadu let k nejviditelnějším představitelům ukrajinské opozice a byl jedním z hlavních organizátorů "oranžové revoluce" z roku 2004. Ve vazbě byl od konce roku 2010, o dva roky později byl odsouzen ke čtyřem letům za zneužití pravomocí a zpronevěru státních fondů. Loni v dubnu vyšel Lucenko z vězení díky milosti prezidenta Janukovyče.

Ve štábu ukrajinské opozice v Kyjevě vybuchla nálož. Těžce zranila demonstranta

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme