Odpadkové koše s popelníky pro kuřáky už v centru Brna téměř nejsou

Z odpadkových košů v centru Brna už prakticky vymizely popelníčky, sloužící k bezpečnému odhození nedopalku. Nedopalků na zemi prý zásadně nepřibylo. Hasiči ale upozorňují, že pokud se nedopalek vhodí přímo do koše, může obsah začít hořet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nové koše jsou v centru už několik let a radnice Brno-střed neeviduje žádné stížnosti.

„Ani od kuřáků, že nemají kam toho vajgla bezpečně típnout, ani od úklidových firem. K nám se ten problém zatím nedostal,“ tvrdí mluvčí radnice Roman Burián.

Původní odpadkové koše – plechové skříňky se speciálním odděleným prostorem v horní části – už byly staré a často i pomačkané, postupně se proto vyměňují za nové.

Nejčastěji jde o klasické otevřené kovové koše nebo o plastové skříňky na stojanu. Žádný z vybraných typů ale nemá prostor pro nedopalky, což komplikuje život některým kuřákům. Jen v centru Brna je nových košů několik stovek.

O odpadkové koše se starají jednotlivé městské části, ovšem ne vždy mohou ovlivnit jejich podobu. Například při rekonstrukci ulic či náměstí jsou koše, stejně jako například lavičky, součástí celého architektonického návrhu. A o tom rozhoduje příslušný odbor magistrátu.

Koše hoří i několikrát týdně

Brněnští hasiči prý vyjíždějí ročně k více jak 200 požárů popelnic, odpadkových kontejnerů a košů. „Jsou to požáry nepříjemné svým zápachem, je tam spousta umělohmotných nádob a plastů. Lidé nás na to proto také upozorňují třeba na zastávkách tramvají,“ říká mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Většinou hasiči příčinu požáru nezjišťují, protože škoda bývá nepatrná. Lze prý ale předpokládat, že vedle úmyslného zapálení bývá příčinou právě odhozený nedopalek. „Určitě je zásadní rozdíl mezi tím, jestli je nedopalek hozený do popelníčku, anebo přímo do té nádoby. Tam je celkem jednoduché, aby došlo ke vzniku požáru,“ zdůrazňuje Mikoška.

Počet takových požárů v Brně v posledních třech letech mírně klesá, ovšem třeba v centru, kde se pohybuje nejvíce lidí, hasiči zasahují i několikrát týdně.

Mobiliář parku Na Špici už má nejlepší léta za sebou | Foto: Honza Ptáček

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme