Předsedu Krajského soudu v Brně obžalovali kvůli justičnímu areálu

Státní zástupkyně obžalovala předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka z pochybení při výstavbě brněnského justičního areálu. Uvedla to Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový justiční areál v Brně  (na archivním snímku z ledna 2012)

Nový justiční areál v Brně (na archivním snímku z ledna 2012) | Zdroj: ČTK

Policie začala Pořízka vyšetřovat loni kvůli údajně nehospodárné stavbě, která si vyžádala téměř dvě miliardy korun.

Pořízek jakékoli provinění odmítá. Kvůli stíhání může dočasně přijít o funkci soudce.

V roce 2005 se předpokládalo, že stavba komplexu přijde na 805 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1 miliardu 674 milionů korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady se ale vyšplhaly na 1,938 miliardy. Částka zahrnuje stavbu budov i s jejich vybavením.

Už v roce 2008 kvůli ní Jaromír Pořízek čelil kárnému řízení. To bylo zastaveno a tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se kvůli tomu odvolal k Nejvyššímu soudu. Ani tam neuspěl.

Sám Pořízek k tomu tehdy řekl: „Za nějakých 800 milionů se tato stavba nikdy nedala postavit. Nikdy to nebyla dohodnutá cena výstavby.“

Za stavbu už byl Krajský soud Brno také pokutován, a sice finančním ředitelstvím. Nejprve dostal sankci ve výši dvou miliard, po odvolání byla snížena na půl miliardy.

Justiční areál zahrnuje budovu, v níž sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov. Jeho součástí je také druhý objekt, v němž působí brněnské městské státní zastupitelství společně se státním zastupitelstvím pro okres Brno-venkov.

ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme