V Rokytnu u Pardubic motivují žáky k lepší stravě. Zdravé svačiny si připravují děti samy

Školní kuchyně na Pardubicku čím dál častěji voní pohankou a špaldou. Kuchařky obohacují jídelníček zdravějšími pokrmy. Nechybí ani čerstvá zelenina a zeleninové pomazánky. Malotřídní škola a školka v Rokytnu u Sezemic se vydala stejnou cestou a na popud rodičů pozměnila i rejstřík školních nápojů - kromě sladkého čaje a džusu nabízí dětem obyčejnou vodu z kohoutku ochucenou citronem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Na první pohled běžná školní jídelna. Kuchařky už od rána pobíhají mezi sporáky a varnými boxy, protože nakrmit mají 80 dětí ze školy a školky plus pedagogický sbor.

„Dneska vaříme zelnou polévku s tofu sýrem, potom vaříme kuřecí plátek se zeleninou a kuskusem,“ říká vedoucí kuchyně Alena Kolínová.

Postupně se kuchařkám ale daří vybočovat ze zajetých kolejí a najíždějí na zdravou výživu. Do jídelníčku tak zavádějí podle Aleny Kolínové neběžné, ale zdravé potraviny jako pohanku, kuskus, kukuřici, řeřichu. Inspiraci pak hledá zejména na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vaří školní jídlena v Rokytnu na Pardubicku, zjišťoval Ondřej Wolf

Zdravější přístup ke školnímu stravování je znát i na studené kuchyni. U předškoláků vedou například svačinové pomazánky ze špenátu a červené řepy, kterou si mohou i sami namazat na pečivo.

Obecní škola a školka vedou žáky k samostatnosti a platí to i o jídle a zdravé výživě.

„Aby děti poznaly různé úhly pohledu na stravu, aby si u toho hodně prožily a potom aby se naučily poslouchat svoje tělo, co jejich tělo říká, co je pro jejich tělo dobré, a uměly si to vybrat tak, aby jim bylo dobře,“ říká ředitelka Olga Brousilová.

Zdravější školní stravování má po celé obci pozitivní odezvu. Je to znát i mezi žáky první třídy. Čas od času si z domu přinesou vlastní pomazánky a zeleninu a ve školní družině si nachystají obložené bagety na velkou přestávku.

Základní a mateřská škola chce ve zdravější školní kuchyni pokračovat dál a vydatně jí vtom pomáhá projekt pardubického Ekocentra Paleta s názvem Zdraví na talíři, který proškoluje kuchařky a vedoucí školních jídelen v celém kraji.


Zvětšit mapu

mad, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme