V Rokytnu u Pardubic motivují žáky k lepší stravě. Zdravé svačiny si připravují děti samy

Školní kuchyně na Pardubicku čím dál častěji voní pohankou a špaldou. Kuchařky obohacují jídelníček zdravějšími pokrmy. Nechybí ani čerstvá zelenina a zeleninové pomazánky. Malotřídní škola a školka v Rokytnu u Sezemic se vydala stejnou cestou a na popud rodičů pozměnila i rejstřík školních nápojů - kromě sladkého čaje a džusu nabízí dětem obyčejnou vodu z kohoutku ochucenou citronem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Na první pohled běžná školní jídelna. Kuchařky už od rána pobíhají mezi sporáky a varnými boxy, protože nakrmit mají 80 dětí ze školy a školky plus pedagogický sbor.

„Dneska vaříme zelnou polévku s tofu sýrem, potom vaříme kuřecí plátek se zeleninou a kuskusem,“ říká vedoucí kuchyně Alena Kolínová.

Postupně se kuchařkám ale daří vybočovat ze zajetých kolejí a najíždějí na zdravou výživu. Do jídelníčku tak zavádějí podle Aleny Kolínové neběžné, ale zdravé potraviny jako pohanku, kuskus, kukuřici, řeřichu. Inspiraci pak hledá zejména na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vaří školní jídlena v Rokytnu na Pardubicku, zjišťoval Ondřej Wolf

Zdravější přístup ke školnímu stravování je znát i na studené kuchyni. U předškoláků vedou například svačinové pomazánky ze špenátu a červené řepy, kterou si mohou i sami namazat na pečivo.

Obecní škola a školka vedou žáky k samostatnosti a platí to i o jídle a zdravé výživě.

„Aby děti poznaly různé úhly pohledu na stravu, aby si u toho hodně prožily a potom aby se naučily poslouchat svoje tělo, co jejich tělo říká, co je pro jejich tělo dobré, a uměly si to vybrat tak, aby jim bylo dobře,“ říká ředitelka Olga Brousilová.

Zdravější školní stravování má po celé obci pozitivní odezvu. Je to znát i mezi žáky první třídy. Čas od času si z domu přinesou vlastní pomazánky a zeleninu a ve školní družině si nachystají obložené bagety na velkou přestávku.

Základní a mateřská škola chce ve zdravější školní kuchyni pokračovat dál a vydatně jí vtom pomáhá projekt pardubického Ekocentra Paleta s názvem Zdraví na talíři, který proškoluje kuchařky a vedoucí školních jídelen v celém kraji.

<iframe width="640" height="400" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=d&amp;source=s_d&amp;saddr=Nezn%C3%A1m%C3%A1+silnice&amp;daddr=&amp;geocode=FVCK_AIdd27yAA&amp;sll=50.103515,15.890372&amp;sspn=0.006118,0.016512&amp;hl=cs&amp;brcurrent=5,0,0&amp;mra=ls&amp;ie=UTF8&amp;t=m&amp;ll=50.075871,15.827179&amp;spn=0.088134,0.219383&amp;z=12&amp;output=embed"></iframe><br /><small><a href="https://maps.google.cz/maps?f=d&amp;source=embed&amp;saddr=Nezn%C3%A1m%C3%A1+silnice&amp;daddr=&amp;geocode=FVCK_AIdd27yAA&amp;sll=50.103515,15.890372&amp;sspn=0.006118,0.016512&amp;hl=cs&amp;brcurrent=5,0,0&amp;mra=ls&amp;ie=UTF8&amp;t=m&amp;ll=50.075871,15.827179&amp;spn=0.088134,0.219383&amp;z=12" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu</a></small>

mad, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme