Místo medaile nakonec Pančochová bojovala o zdraví

Všechno běželo skvěle a ve vzduchu visela druhá medaile pro českou výpravu na olympijských hrách v Soči. Snowboardistka Šárka Pančochová suverénně vyhrála semifinále disciplíny slopestyle a nejlepší byla i v první finálové jízdě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snowboardistka Šárka Pančochová

Snowboardistka Šárka Pančochová | Zdroj: ČTK

Jenže při té druhé nezvládla akrobatický skok, upadla a helma jí zřejmě zachránila život. Rozštípla se totiž po nárazu do hlavy, ale česká reprezentantka díky tomu odešla po svých, i když s problémy.

Areál v Rosa Chutor, kde akrobati na sněhu závodí, nejprve hrůzou ztichl a pak lidé začali úlevou tleskat. Šárka Pančochová se sama zvedla a doklouzala do cíle, kde nejprve ujišťovala soupeřky, že je v pořádku, a pak začala povídat o tom, co se stalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místo o medaili nakonec Pančochová bojovala o zdraví

„Trošku jsem se bouchla do hlavy, nebylo to zrovna super, ale žiju, takže dobrý. Trochu jsem přetočila frontside 540, kousla zadní hranu na dopadu a upadla. Škoda, měla jsem ještě vymyšlenou ještě lepší jízdu, ale bohužel, co nadělám. Budu muset jít, sorry,“ rozloučila se náhle česká snowboardistka, která během těch pár vět zbledla ve tváři a radši se vydala zpátky za doktory.

„Měla smůlu, že ji vylosovali ještě na doping, takže teď se tam s tím trochu pere, ale snad to zvládne, je tvrdá holka. Když dostala první ránu, tak se vypnula, pak se ale probrala a brzdila i nohama, takže to snad bude opravdu jen krátkodobé,“ přeje si lékař českého týmu Vladislav Hospodár.

„Uvidíme, co se bude dít v následujících hodinách, budeme ji sledovat a nepovolíme jakoukoli aktivitu. Šárka je teď trochu rozhozená dopingovou zkouškou, která napoprvé nedopadla, takže ještě musí podstoupit ještě jednu zkoušku. Dále ještě půjde na neurologické vyšetření a rezonanci, na celé odpoledne má tedy co dělat,“ pokračoval.

Stav Šárky Pančochové Radiožurnálu exkluzivně okomentoval trenér Černík

Číst článek

Právě Vladislav Hospodár bude teď Pančochové hlavním průvodcem, protože po chvilkovém bezvědomí a podezření na otřes mozku pochopitelně zrušila odpolední trénink na U-rampě. I když na snowboard se znovu stavěla hned pod kopcem už několik minut po pádu.

„Pocit je takový, že člověk se nejdřív snaží hýbat, a když zjistí, že vším hýbe, tak je rád, že je vše pořádku. Šárka půjde brzy zase jezdit, na hotel dokonce chtěla jet už na snowboardu, vezmi ji tentokrát autem. Když se člověk zvedne a odejde, tak si může zatleskat, horší je, když člověka odnesou a neví o tom,“ říká trenér Pančochové Martin Černík, který během své kariéry zažil i horší pád, po kterém ho odvážela záchranka.

Doktor doufá, že se nedostaví psychický blok

Z Facebooku Českého olympijského výboru víme, že vyšetření Pančochové neodhalilo žádné traumatologické změny, krk i hlava jsou v pořádku. Nyní ji čeká intenzivní rehabilitace. Doktor Hospodár jen doufá, že teď nebude mít Pančochová psychický blok a strach z akrobatických skoků, které jsou v jejím sportu klíčové.

„Je to otázka paměťové stopy. Třeba skokani když spadnou na hlavu, tak si toho moc nepamatují, ale když si zlomí nohu, tak už nechtějí nahoru vylézt. Když si dají do hlavy, tak se většinou vrátí,“ podotýká Hospodár.

Pokud se to Pančochové povede, bude už ve středu závodit na U-rampě. Ale už teď by neměl její karambol překrýt, že pátým místem ve slopestylu dosáhla nejlepšího výsledku českého snowboardingu v olympijské historii a podle hodnocení rozhodčích jí medaile unikla o jediný bod.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme