Mělničtí vinaři mají napilno, řez révy musí stihnout do konce zimy

Středočeští vinaři jsou teď v pilné práci. Do konce února musí mít ostříhané keře révy, aby je pak stihli vyvázat, než se začnou zelenat. Řez rostlin si nejraději dělají vinaři osobně a bez pomocníků. Říkají totiž, že je to ta nejdůležitější práce na vinici, na které závisí úroda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinař Luděk Vondrák při řezání révových keřů

Vinař Luděk Vondrák při řezání révových keřů | Foto: Kateřina Havránková

Luděk Vondrák řeže nemilosrdně u jednotlivých keřů hlavní kmen, který už je starý. Vedle něj nechává jen úzký dvouletý kmínek, z něhož trčí takzvaná tažeň, která na jaře obroste. A na podzim dá hrozny vína.

„Začneme s řezem někdy v prosinci, řežeme, pokud je počasí, celou zimu a mělo by se skončit koncem března. To už je takové hraniční, duben by se měl věnovat vyvazování a do konce dubna by měly všechny vinice být bezpodmínečně vyvázané, protože začátkem května začne réva rašit,“ popisuje Luděk Vondrák, který si většinu vinic ostříhá sám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vinicích se pracuje po celý rok, v zimě přichází na řadu péče o rostliny (ilustrační foto)

Elektrickými nůžkami keře teprve předstříhává, protože právě vinici omlazuje. Pak přijdou na řadu nůžky obyčejné.

V nedalekém školním statku Mělník už řežou takříkajíc na čisto. Ze změti dvoumetrových šlahounů tu vinař Vojtěch Kušina dělá nízký keřík, ze kterého trčí jedna nebo dvě větvičky. Čtyřiadvacet hektarů vinic podle něj ostříhá od prosince do března čtyři až pět lidí.

„Nemůžete tam zaměstnat lidi, kteří to neznají. Řez révy je jedna z nejdůležitějších věcí, která u révy existuje. Jsou tam určité zásady, které skutečně určují úrodu,“ vysvětluje Vojtěch Kušina.

Vinaři teď jen doufají, že po teplé zimě a nepřijdou v květnu zmrzlí jako v roce 2011. Tehdy pomrzla většina úrody.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme