Poslanci odmítli zrušit lustrace, odchod lidovců z koalice už nehrozí

Podle očekávání zamítla sněmovna už v úvodním kole další projednávání návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů. Návrh ODS podpořilo 121 ze 167 přítomných poslanců, proti jich hlasovalo 39. Zároveň tak pominula hrozba, že KDU-ČSL vystoupí z vlády, pokud předloha projde prvním čtením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014 | Foto: Filip Jandourek

„Dá se očekávat, že komunisté to budou zase s pravidelnou jistotou navrhovat znovu a znovu, ale my se domníváme, že lustrační zákon má svoji logiku a měl by zůstat dále účinný,“ uvítal výsledek hlasování šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Zrušit lustrace odmítli lidovci, poslanci ODS, TOP 09, hnutí Úsvit i většina zákonodárců ČSSD a hnutí ANO. Lustrační zákon by se ale mohl ve sněmovně objevit znovu. Řada poslanců mluvila o jeho novelizaci.

„K lustračnímu zákonu bychom se mohli vrátit poté, co projednáme a schválíme služební zákon. Vazba na služební zákon je tam poměrně silná a já bych se vůbec nebránil tomu, až bude schválen služební zákon, abychom se zamysleli nad tím, co s lustračním zákonem. Myslím, že alespoň novelizace by tam byla možná,“ potvrdil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešním hlasování mluvili členové sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Grospič z KSČM a Stanislav Polčák z TOP 09

Jasnou představu má hnutí Úsvit. „Podle nás by jedinou spravedlivou variantou byla novelizace lustračního zákona, kdy například lidé, které očistí soud od spolupráce se Státní bezpečností, by mohli požádat o výmaz ze seznamů agentů a spolupracovníků a obdrželi by negativní lustrační osvědčení,“ nastínil šéf jeho poslanců Radim Fiala.

Předlohu KSČM začala Poslanecká sněmovna projednávat už minulý týden. K hlasování se poslanci dostali po vzrušené diskuzi až dnes. „Jsem rád, že k tomu došlo. Byla zajímavá i ta debata, kde se ukázalo, že revize minulosti, o kterou se pokouší komunistická strana, nemá podporu ostatních demokratických stran,“ ocenil předseda ODS Petr Fiala.

KSČM: Vyhlédneme si vhodnější dobu

Lustrační zákony ve sněmovně ostře odsoudil bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Upozornil, že mnozí se z rozhodnutí soudů ocitli v seznamech bývalé Státní bezpečnosti neoprávněně, zatímco někteří lidé z StB dostali výjimku pro působení na ministerstvu vnitra. Zákon podle něj umožňuje hon na čarodějnice.

Komunisté tak dál trvají na tom, že lustrace jsou přežitek. To, že návrh na zrušení neprošel, přičítá šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik také hrozbě lidoveckých ministrů, že opustí vládní křesla:

Lustrační zákon má za cíl zabránit tomu, aby příslušníci mocenských elit a ozbrojených sborů totalitního režimu před listopadem 1989 a lidé registrovaní jako spolupracovníci Státní bezpečnosti mohli zastávat vybraná místa ve státní správě, samosprávě a ozbrojených složkách.

„My si skutečně myslíme, že by to mělo být zrušeno, a budeme teď uvažovat a radit se, aby ta případná deklarovaná – ale dnes neprojevená – podpora se mohla projevit, aby to projednávání nebylo doprovázeno tolika vedlejšími faktory jako tentokrát. Vyhlédneme si jinou, lepší, vhodnější dobu.“

„Strany současné rodící se vládní koalice hovořily otevřeně o tom, že lustrační zákon už nemá své opodstatnění. My jsme jako parlamentní strana předložili návrh do Poslanecké sněmovny a otevřeli jsme prostor pro diskuzi napříč politickým spektrem zastoupeným v Poslanecké sněmovně. A myslíme si, že to má i reálnou odezvu ve společnosti,“ dodal komunistický poslanec Stanislav Grospič.

Lustrační zákon měl původně platit pět let. Nejen komunisté si proto myslí, že už je přežitý. „Nad tou normou je vhodné se zamyslet, ale je opravdu otázkou, jestli to měla být tato skupina poslanců, která by předložila nějaký návrh,“ myslí si poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

Věra Pfeifferová, Tereza Čermáková, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme