Nový rektor olomoucké univerzity chce vyřešit spor s absolventem práv mimosoudně

Nové vedení Univerzity Palackého chce vyřídit žalobu podanou absolventem práv Petrem Sojkou mimosoudním vyrovnáním. Student podal loni na podzim žalobu kvůli údajnému nezákonnému zrušení jeho přijetí k doktorskému studiu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rektorát Univerzity Palackého

Rektorát Univerzity Palackého | Foto: Zdeněk Prchlík

Nový rektor Jaroslav Miller uvedl, že pokud se škole podaří vyhnout soudu, bude muset počítat s tím, že ji to může stát peníze. Petr Sojka totiž kromě správní žaloby požaduje také odškodnění 200 až 300 tisíc korun.

Změnou rozhodnutí fakulty a univerzity byl prý poškozen na pověsti a přišel o lukrativní zaměstnání. Petr Sojka mimosoudní řešení sporu vítá a na odškodnění trvá:

„První rovina je správně právní. Bylo vydáno nezákonné rozhodnutí, které zrušilo mé přijetí ke studiu. A druhá rovina s tím související je náhrada škody, která mi byla tímto nezákonným rozhodnutím způsobena.“

Během čtrnácti dní se má sejít nové vedení univerzity se všemi stranami sporu. Jaroslav Miller by dal přednost mimosoudnímu vyrovnání, i kdyby to znamenalo vyplacení odškodného, které student požaduje.

„Musím hájit zájmy univerzity, nicméně je pro nás naprosto životním zájmem, abychom měli vynikající vztahy se svými absolventy. Takže budu se snažit s Petrem Sojkou dohodnout na nějakém kompromisu přijatelném pro obě strany,“ řekl rektor Miller.

Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci zvolil historika Jaroslava Millera novým rektorem na funkční období 2014–2018 | Foto: ČTK

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme