Doksy na Českolipsku zvažují zákaz podomního prodeje. Rozhodnou i obyvatelé v anketě

Omezit podomní prodej se chystají Doksy a to jako teprve druhé město na Českolipsku. O tom, jestli se skutečně letovisko u Máchova jezera dočká změny, nebudou rozhodovat jen zastupitelé. Ti se budou řídit podle názoru obyvatel města, pro které radnice připravila anketu. V ní se mají lidé vyslovit do konce února, jestli jim podomní prodejci vadí, nebo ne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří | Foto: Vladan Dokoupil

„Udělat vyhlášku také znamená potom ty následky, porušení, nějak řešit,“ říká starostka Doks Eva Burešová ze Starostů Libereckého kraje.

„Ono to porušení se bude těžko prokazovat, takže jsme se dřív chtěli zeptat lidí, jestli je to obtěžuje. Tím i uvidíme, jestli nám to vůbec budou chtít hlásit, když za nimi někdo přijde, aby jsme také mohli naplnit to, proč jsme tu vyhlášku vydali," vysvětluje Burešová, proč město hned nezakázalo podomní a pouliční prodej.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zákazu podomního prodeje v Doksech mluvil Tomáš Mařas

Ale nejprve dalo prostor obyvatelům v anketě. Tou se radnice bude řídit i v případě, že obyvatele podomní prodej neobtěžuje.

„Pokud jich bude většina, tak žádnou vyhlášku dělat nebudeme," dodává starostka.

Lidé dávají přednost internetu

Anketní lístky jsou k vyzvednutí v tamním infocentru, ale lidé o ně příliš zájem nemají.

„Mám tady pouze tři vyplněné anketní lístky. Více lidé hlasují po internetu," říká Věra Spilková, pracovnice infocentra, a dodává, proč lidé raději volí internet.

„Je to daleko pohodlnějsí. Lidé si raději sednou k počítači a odkliknou příslušnou kolonku, než chodit sem do informačního centra. Tady to využívají ti, co sem pravidelně chodí."

Zatím hlasovalo zhruba 60 obyvatel a téměř všem hlasujícím podomní a pouliční prodej vadí. Stejně jako těm osloveným na ulici.

„Otravují. Když něco budu chtít, tak si to dojdu koupit. Jsem pro ten zákaz podomního prodeje," říká starší muž.

„Vadí mi to. Nevím, kdo, kdy přijde a starší lidé to nepoznají, jestli to je nebo není podvodník. Jsem proti tomu," dodává žena.

„Jsem proti tomu, aby do těch baráků někdo chodil," přidává se další.

Jediným městem na Českolipsku, které zakázalo pouliční a podomní prodej, se stala v minulém roce Mimoň. Nezávislý zastupitel Petr Král vzpomíná na důvody proč změnili tržní řád:

„Pracuji jako policista na mimoňském obvodním oddělení, kdy tam poslední dobou začali chodit lidi a stěžovali si na tyto prodejce. Zatlačili na jejich maminky, dědečky i manželky a v podstatě jim lhali a následně oni nechtěně pak třeba přepsali pojistku nebo elektřinu."

S koncem února skončí anketa. A pokud výsledky ukáží, že lidem podomní a pouliční prodej vadí, radnice připraví nový tržní řád. Ten by mohl zakazovat takový způsob prodeje už od léta tohoto roku.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme