Nečasův advokát: Soud musí rozhodnout, zda lze kriminalizovat politiku

Expremiéra Petra Nečase stíhá policie kvůli údajné korupci v kauze takzvaných trafik pro trojici bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Nečas se domnívá, že může jít o mstu, podle jeho obhájce Josefa Lžičaře stíhání vychází pouze z dřívějších odposlechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Petr Nečas

Bývalý premiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

„Zdá se mi, že je to všechno založeno na odposleších, v podstatě šmírování poslanců. Žádné nové skutečnosti nejsou dány,“ domnívá se Nečasův advokát Josef Lžičař.

Nečas se Lžičařem podají proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost. „Ta bude zamítnutá, jak je tu zvykem,“ dodává Nečasův advokát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vysílání Radiožurnálu mluvil o stíhání Petra Nečase jeho advokát Josef Lžičař

Vyšetřování bude podle advokáta zřejmě velmi dlouhé, protože se budou muset všechny procesní úkony z doby stíhání trojice poslanců zopakovat. Věc se nejspíš dostane až k soudu.

„Soud bude muset definitivně říct, zda je možné kriminalizovat politiku,“ říká advokát Lžičař.

Bývalý premiér Nečas podal v lednu trestní oznámení na osoby zapojené do jeho vyšetřování, například na šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu.

Bývalý premiér Petr Nečas byl obviněn z podplácení exposlanců ODS

Číst článek

„To, že dochází tak bleskurychle k zahájení trestního stíhání, nasvědčuje tomu, že to může být odvetná akce,“ míní obhájce.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

Celý problém začal schvalováním novely daňového zákona, který zaváděl progresivní daň a dvě sazby DPH. Proti němu se postavilo šest poslanců ODS včetně Tluchoře, Šnajdra a Fuksy, nakonec se v listopadu 2012 vzdali svých poslaneckých madátů.

Rebelující členové ODS Tomáš Úlehla, Jan Florián, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr | Foto: ČTK

Podle policie měli přijmout místa ve státních firmách jako úplatek za to, že umožnili přijetí zákona. Zprostředkovat jim je měl právě Nečas.

Stíhání exposlanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy policie loni v létě zastavila po rozhodnutí Nejvyššího soudu. Státní zástupce je vinil z toho, že měli přijmout úplatek ve formě lukrativních postů ve státních firmách. Měsíc kvůli tomu byli ve vazbě.

Nejvyšší soud ale rozhodl, že je chránila poslanecká imunita, kterou měli v době údajného kupčení s posty ve státní správě. Exposlanci teď chtějí odškodnění za nezákonné stíhání.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme