Gisinové a Mazeové nevadí stejný zlatý čas, přesnější měření nechtějí

Když si rivalové ve sportu vzájemně fandí a přejí vítězství, bývá to někdy jenom póza. Po dnešním lyžařském závodě v Soči se při tom ale dvě dámy přetvařovat nemusely. Poprvé v historii totiž skončil olympijský sjezd žen remízou. V čase na setinu sekundy stejném dojely do cíle Slovinka Tina Mazeová a Švýcarka Dominique Gisinová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominique Gisinová (vlevo) a Tina Mazeová slaví zlatou medaili za shodný čas

Dominique Gisinová (vlevo) a Tina Mazeová slaví zlatou medaili za shodný čas | Zdroj: Reuters

„Viděla jsem, že to bude hodně těsné, to bylo jasné, když se blížila do cíle. Radši jsem se dívala někam jinam a pak jsem zvedla oči a na tabuli vidím rozdíl v časech: „nula, nula, nula" a říkám si, tak to je fajn, to beru!,“ smála se po závodě Švýcarka Gisinová, šťastná, že má svou první medaili z velké akce a hned zlatou.

„Víte, když vyhrajete nebo prohrajete o setinku, to je vždycky otázka štěstí, ničeho jiného. Někdy přijde k vám, jindy se odvrátí a dneska zůstalo na půl cesty,“ dodávala nová olympijská vítězka. Vůbec jí nevadilo, že v tomhle ohledu není jedinečná, a druhé vítězce jakbysmet - Tina Mazeová získala pro Slovinsko historicky první zlato ze zimní olympiády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gisinová ani Mazeová si na dělbu o zlato nestěžovaly

„V roce 2002 se mi stala ještě bláznivější věc při obřím slalomu Světového poháru v Söldenu. Tam jsme byly první s naprosto stejným časem dokonce tři. Dojely na setinu přesně s Nicole Hospovou a Andrine Flemmenovou. A to se sčítaly dvě jízdy,“ vzpomíná slovinská šampiónka Mazeová.

Ani pro její zlaté dvojče to není novinka, podělit se o vítězství v závodě s někým dalším. Gisinové se to přihodilo nejen teď při jejím prvním olympijském vítězství, ale i při první výhře v závodě Světového poháru, o které se kdysi rozdělila se Švédkou Anjou Pärsonovou. Takže se jí ani nemůžeme divit, že by rozhodně přesnější měření časů nezaváděla.

„Je to fantastické, jak těsné jsou závody v našem sportu a jaké maličkosti rozhodují. Dnes to bylo možná o lidskou dlaň, možná jenom o jeden prst na ruce. A já bych to tak nechala, měření na tisíciny místo na setiny bych nezaváděla. Tak malý rozdíl a dnes by to mohlo jedné z nás změnit barvu medaile,“ dodává Gisinová.

Úspěch pro Maďarsko i Česko

V bláznivém závodu se nakonec radovaly i lyžařky, kterým medaile unikla. Sedmé místo například vybojovala Edit Miklosová, což je pro reprezentantku rovinatého Maďarska až neuvěřitelný výsledek.

Lyžovat se učila na malých uherských kopečcích, je to pro ni životní výsledek a historický úspěch maďarského lyžování, které teď snad podle ní bude v její zemi populárnější.

A jenom závidět jí zatím mohla česká reprezentantka Klára Křížová, i když ani ona se nemusí za svůj výkon stydět. Na vítězky ztratila necelé dvě sekundy, což bylo její přání, a 21. místo je nejlepším výsledkem Češky v olympijském sjezdu od bronzové medaile její maminky Olgy ze Sarajeva 1984.

„Já myslím, že naši budou rádi, že jsem to sjela v pořádku. Snažila jsem se podat maximum, to byl můj cíl. Vyhrát to pojedu příště,“ upozorňuje rozveselená Klára Křížová, na co se máme těšit za čtyři roky v Koreji.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme