Sobotka na Slovensku: Účtenková loterie by v Česku mohla být za dva roky

Český premiér je na návštěvě Bratislavy, kam vyrazil na tradiční první státní návštěvu. Setkal se s premiérem Robertem Ficem, kterému pochválil opatření pro boj s daňovými úniky. Sobotka k tématu řekl, že by chtěl v Česku zavést účtenkovou loterii. Premiéři jednali také o otázkách obrany či dopravní infrastruktury a dohodli společné zasedání vlád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka se v roli nového českého premiéra vydal tradičně na první státní návštěvu na Slovensko. Setkal se s premiérem Robertem Ficem

Bohuslav Sobotka se v roli nového českého premiéra vydal tradičně na první státní návštěvu na Slovensko. Setkal se s premiérem Robertem Ficem | Foto: Vojtěch Berger

„Chtěl bych ocenit hospodářské úspěchy, které se podařily Slovensku pod vládou Roberta Fica,“ řekl v Bratislavě Bohuslav Sobotka.

Slovensko před několika měsíci spustilo takzvanou účtenkovou loterii, do které se zapojil každý dvanáctý Slovák. Loterie má přimět nakupující, aby si brali od obchodníků účtenky. Pokladní bloky pak mohou lidé nechat slosovat a případně mohou vyhrát věcné ceny nebo i peníze. Nápad má pomáhat v boji proti daňovým únikům.

Sobotka o daňových únicích mluvil i se slovenským ministrem financí Petrem Kažimírem. Kažimír si účtenkovou loterii pochvaluje, konkrétní čísla, jak loterie pomohla výběru daní, však zatím nezveřejnil. Slovenský tlak na daňové podvodníky není pro Česko jen inspirací, ale nepřímo mu působí i problémy. Část podvodů se totiž stěhuje přes hranici právě na české území.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě českého premiéra Bohuslava Sobotky na Slovensku mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Vojtěch Berger

Sobotka řekl, že se jeho vláda bude snažit účtenkovou loterii zavést. A podle něj by mohlo Česko po slovenském vzoru přijmout i takzvanou elektronickou evidenci tržeb, jakousi dokonalejší verzi registračních pokladen.

„Pokud by se nám v letošním roce podařilo prosadit zákon o elektronické evidenci plateb, pak během roku 2015 by ten zákon mohl začít být realizován, to znamená, že podnikatelé by si pořídili příslušné terminály,“ řekl Sobotka. Účtenková loterie by pak následovala v roce 2016.

Bohuslav Sobotka by také v Česku rád vytvořil speciální společnou jednotku policie a daňové správy na potírání daňových úniků, té se na Slovensku říká „daňová kobra“.

Český premiér měl v Bratislavě na univerzitě také krátký projev o Evropské unii. V něm mimo jiné řekl, že se Česká republika dosud chovala vůči EU schizofrenním způsobem. Podle Sobotky by Češi měli přestat dělit Česko a Evropskou unii podle logiky „my a oni“.

Vyjádřil se také k přijetí eura. Jeho vláda by ho chtěla co nejdřív, ale vzhledem k odmítavému postoji veřejnosti, se ji bude nejdřív snažit o prospěšnosti společné evropské měny přesvědčit.

Společná obrana?

Český premiér se slovenským protějškem Robertem Ficem také oznámili, že v nejspíš do května uspořádají společné jednání české a slovenské vlády. Zatím jediné společné zasedání bylo v roce 2012 v Trenčíně a Uherském Hradišti.

Jednali také o spolupráci v oblasti obrany, společné nákupy vojenské techniky by zemím mohly ušetřit peníze. Uvažují také o společné obraně vzdušeného prostoru.

Moravu a Slovensko by podle nich taky v budoucnu mělo propojit několik rychlostních silnic.

S prezidentem Ivanem Gašparovičem se Sobotka minul, slovenská hlava státu byla právě na cestě na olympijské hry do Soči.

Robert Fico na sjezdu ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Sobotka zároveň popřál premiérovi Robertu Ficovi hodně štěstí v březnových prezidentských volbách, ve kterých šéf slovenské vlády kandiduje.

„Mohu novinářům prozradit, že jsme si hned vyměnili nová telefonní čísla. Abychom si mohli esemeskovat, protože to je nový styl komunikace mezi premiéry. Už se tak často nenavštěvují,“ komentoval Sobotkovu návštěvu Fico.

Sobotka přijel na Slovensko v den, kdy bude tamní premiér Robert Fico v parlamentu čelit návrhu opozice na jeho odvolání. Ta mu vyčítá, že Slovensko prodělalo 47 milionů eur (asi 1,3 milionů korun) na prodeji emisních povolenek.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme