Zastupitelé Dobrovíze těsnou většinou podpořili stavbu haly Amazonu

Zastupitelé Dobrovíze u Prahy schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem, který chce u obce vybudovat distribuční centrum amerického internetového obchodu Amazon. Pro byli čtyři zastupitelé, zbylí tři se hlasování zdrželi. Proti je ale část obyvatel. Bojí se hlavně hluku a nárůstu automobilové dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání zastupitelstva Dobrovíze o projektu skladů amerického internetového obchodu Amazon

Jednání zastupitelstva Dobrovíze o projektu skladů amerického internetového obchodu Amazon | Foto: Filip Jandourek

S vedením obce přišlo diskutovat asi 30 lidí. Většina z nich se záměrem vybudovat halu nesouhlasí a nepřesvědčila je ani smlouva, kterou zastupitelstvo schválilo.

V ní se developerská firma Panattoni zavázala, že zaplatí obchvat, který by měl z obce odvést dopravu. Lidé ze sdružení Občané pro Dobrovíz ale upozorňují, že jen výkup pozemků bude trvat dlouho a mezitím budou přes obec jezdit stovky aut denně.

S rozhodnutím zastupitelstva je naopak spokojený nezávislý starosta Martin Šafr. Podle něj se povedlo vyjednat pro obec nejlepší podmínky.

„Pokud obchvat nevybudují nejpozději do 31. prosince 2015, mají tam stanovené penále. Firma Amazon to zároveň podpořila tím, že dá garanci ve výši 50 milionů jako záruku, že to proběhne tak, jak je stanoveno ve smlouvě,“ uvedl.

Dopravní zátěž kontra pracovní místa

Obyvatelé Dobrovíze odmítli stavbu nového velkoskladu už v prosinci. V anketě hlasovalo proti 121 lidí, naopak 76 lidí výstavbu podpořilo.

Lidé se však mohli rozhodovat jen mezi tím, jestli chtějí jednu velkou halu o velikosti 13 fotbalových hřišť s obchvatem přes obec, nebo čtyři menší haly bez nové komunikace. Zvítězila skupina, která požaduje zachování současného územního plánu, a tedy menší haly.

Hala Amazonu v Dobrovízi bude. Jestli vznikne i v Brně, se rozhodne v pátek

Číst článek

Místní se bojí především zvýšené dopravní zátěže, nákladní auta obcí i přes zákaz projíždějí už dnes. Vadí jim, že obec o záměru na výstavbu jedné obří haly místo čtyř menších věděla už od června letošního roku, místní se o něm prý ale dozvěděli až v říjnu z médií.

Firma Amazon naopak argumentuje tím, že v Dobrovízi zaměstná tisíc lidí, plánuje výstavbu čistírny odpadních vod, semaforů a dopravní infrastruktury. Developer hodlá také zaplatit městské policisty, kteří by hlídali dodržování dopravních předpisů.

Amazon | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, mka, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme