Ministryně Válková chce odvolat ředitele Vězeňské služby Dohnala. Ten podá trestní oznámení

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zahájila řízení o odvolání Petra Dohnala z funkce generálního ředitele Vězeňské služby. Důvodem je nespokojenost s přístupem vedení Vězeňské služby k zajištění kontroly, kterou tam ministryně nařídila. Dohnal se proti chystanému odvolání z funkce bude bránit. Podá trestní oznámení pro pomluvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Helena Válková

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Dohnal odmítá, že by kontrole bránil. Naopak prý ministerstvu nabídl maximální součinnost. Podá proto trestní oznámení pro pomluvu.

„Trestní oznámení budu směřovat na tu osobu, která lživě tvrdí, že jsem snad měl bránit realizované kontrole. Nechám na orgánech činných v trestním řízení, ať posoudí, kdo tuto informaci vydal, poskytl a kdo ji rozšiřuje,“ říká Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dohnal se chystá podat trestní oznámení pro pomluvu

Na jeho prohlášení se ještě večer chystá ministerstvo spravedlnosti reagovat.

Dohnal je šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek (ODS). Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka.

Vězeňská služba je ozbrojený bezpečnostní sbor, který zajišťuje především výkon trestu odnětí svobody, vazby a zabezpečovací detence. Řídí ji generální ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti. Ředitel ministrovi odpovídá za činnost Vězeňské služby.

Dohnal vystudoval psychologii na olomoucké univerzitě, ve vězeňství pracuje od počátku 90. let. Začínal jako strážný v pankrácké věznici, kde postupně prošel řadou výkonných funkcí, mimo jiné vedl oddělení prevence a stížností.

V létě 2007 byl jmenován nejprve náměstkem ředitele Vazební věznice Praha-Pankrác a od října 2007 do konce srpna následujícího roku toto zařízení vedl. Poté se stal prvním náměstkem generálního ředitele. Loni v říjnu se dočkal hodnosti generála, u příležitosti státního svátku ho jmenoval prezident Miloš Zeman.

ČTK, Klára Bílá, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme