Čínští policisté zastřelili osm údajných teroristů při útoku na západě země

Při útoku na západě Číny zastřelili policisté osm lidí. Státní média zastřelené označují za teroristy. Další tři z útočníků prý zabila sebevražedná bomba. Krveprolití se odehrálo v autonomní oblasti Sin-ťiang, obývané především muslimskými Ujgury. Tato provincie je známá častými střety mezi původním obyvatelstvem a čínskými Chany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Urumči,  metropole autonomní oblasti Sin-ťiang

Urumči, metropole autonomní oblasti Sin-ťiang | Foto: Robert Mikoláš

K útoku došlo okolo čtvrté hodiny odpoledne místního času, kdy skupina pravděpodobně muslimských Ujgurů napadla několik čínských policistů.

Údajní teroristé měli v autě blíže neupřesněné množství plynových lahví, které použili jako sebevražedné bomby. Tři z nich takto připravená bomba zabila.

Nepokoje a střety v původně ujgurské oblasti nejsou ničím výjimečným. Jen loni došlo skoro k dvěma stům podobných událostí.

Čínská policie tvrdí, že v oblasti funguje teroristická organizace. Původní obyvatelé, muslimští Ujguři, se takovými činy prý ale brání pokračujícímu čínskému útlaku.


Zvětšit mapu

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme