Výrobci chytrých telefonů představí nové modely, převratné novinky se letos nečekají

Prodej chytrých telefonů loni na světových trzích vzrostl o více než 40 procent a poptávka se podle odhadů zvýší i v letošním roce. Jak ale upozorňují odborníci, převratné novinky se letos na trhu mobilních telefonů neočekávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 | Zdroj: Reuters

Největší výrobce smartphonů, jihokorejský Samsung, za týden představí svůj nový smartphone Galaxy S5. Zatím poslední chytrý telefon představila firma loni na jaře na newyorském Manhattanu a udělala k tomu obrovskou show.

Divize mobilních telefonů jihokorejské společnosti přísně tají, co všechno bude nový S5 umět. Podle jihokorejských médií bude mít například displej zasazený přímo v telefonu, a to tak, že ho nebude lemovat žádný rámeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji na trhu smartphonů i očekávaných novinkách mluvil Jan Beneš

Podle Jana Matury z Mobil.idnes.cz posune telefon mobilní špičku o kus dál. „Podle informací, které zatím jsou – ale nejsou samozřejmě oficiální – se očekává hlavně lepší displej s větším rozlišením. Samsung ale zřejmě bude muset zapracovat na designu a hlavně na materiálech, protože to mu bylo u předchozího modelu S4 vyčítáno,“ říká Matura.

I když Samsung hodně vsází na reklamu při uvádění svých telefonů na trhu, v případě nejnovějšího přístroje je tomu jinak. Představí ho na mezinárodním veletrhu mobilních technologií v Barceloně, kde bude více spotřebitelů najednou.

Větší displeje, rychlejší procesory

Podle Petra Krčmáře ze serveru Root.cz se ale trh v letošním roce zřejmě nedočká žádné extrémně překvapivé novinky. „Spíše bude pokračovat aktuální trend zvětšování displejů, zrychlování procesorů, zvětšování kapacity paměti, zlepšování fotoaparátu a podobně. Půjde spíše o evoluci než o nějakou zásadní revoluci,“ předpokládá.

Společnost Apple, která ve Spojených státech překonává v prodejích i Samsung, zatím ohledně svého nového iPhonu striktně mlčí. Podle odborníků je to taktika – společnost nechce veřejnosti nabízet něco, co by se potom nesetkalo s očekáváním.

Asijskému výrobci Samsung se na trhu daří s operačním systémem Android | Foto: Reuters

V tržním podílu největších výrobců smartphonů stále vede Samsung, i když loni jeho podíl ve čtvrtém čtvrtletí podle společnosti Gartner mírně klesl. Druhý byl Apple, kterému podle analytiků pomohla silná poptávka po modelu 5S.

Následovaly čínská firma Huawei, která měla růst o 85 procent, a předběhla tak konkurenční společnosti Lenovo a LG. Celkově prodej chytrých telefonů loni stoupl o více než 40 procent. Nárůst analytici očekávají také letos.

mka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme