Zlatá medaile pro Česko. Samková ovládla závod ve snowboardcrossu

Snowboardistka Eva Samková potvrdila v závodě ve snowboardcrossu roli jedné z favoritek. Suverénně vyhrála kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy a pro českou výpravu získala na olympijských hrách v Soči první zlatou medaili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato v Soči

Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato v Soči | Zdroj: ČTK

Pro stříbro si dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili vybojovala Chloe Trespeuchová z Francie.

Samková byla na cestě za zlatem suverénní. Svůj velký den odstartovala v kvalifikaci, kterou i s kamerou na přilbě vyhrála časem 1:20,61. Téměř o osm desetin porazila i americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou.

Po úvodních jízdách skončil závod pro dvě snowboardistky, které se na náročné trati zranily. Na saních museli lékaři odvézt Norku Helene Olafsenovou a Američanku Jacqueline Hernandezovou. Ta po ráně do hlavy dokonce chvíli bezvládně ležela na sněhu. Po chvíli ale začala s lékaři komunikovat.

Eva Samková se svým typickým knírkem | Foto: ČTK

Suverénním způsobem ovládla Samková také čtvrtfinálovou rozjížďku. I přes bolest v rameni, které si poranila při tréninku, se ihned probojovala do čela a s tradičním namalovaným knírkem nechala za sebou všech pět soupeřek.

Stejný scénář se opakoval také v semifinále. Dvacetiletá snowboardistka zvládla nejlépe boule po startu a její náskok na trati jen narůstal. Ve druhé semifinálové rozjížďce přišla Samková o svoji největší protivnici Jacobellisovou, která spadla a jela jen malé finále.

I proto se finále jelo v režii Samkové. Ta se skvěle odpíchla na startu a záhy se dostala do čela. Finálový skok si vychutnala, ohlédla se a bouřlivě se radovala ze zlatého triumfu.

Martina Sáblíková vybojovala stříbrnou medaili na 3000 metrů

Číst článek

Trojnásobná juniorská mistryně světa tak rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před Samkovou na stupínek vítězů vystoupili stříbrná rychlobruslařka Martina Sáblíková a stříbrný biatlonista Ondřej Moravec, bronzovou medaili získal biatlonista Jaroslav Soukup.

Snowboarding:
Snowboardcross - ženy:
1. Samková (ČR), 2. Maltaisová (Kan.), 3. Trespeuchová (Fr.), 4. Guliniová (USA), 5. Žekovová (Bul.), 6. Moioliová (It.), 7. Jacobellisová (USA), 8. Brockhoffová (Austr.), 9. Gillingsová (Brit.), 10. Meilerová (Švýc.)

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme