Sestavením nové italské vlády byl pověřen Renzi. Na premiéra je nezvykle mladý

Novou italskou vládu sestaví Matteo Renzi, pověřil ho tím prezident Giorgio Napolitano. Nově zvolený lídr Demokratické strany nahradí v čele vlády svého spolustraníka Enrica Lettu. Ten přišel o podporu ve vlastní straně, vedení proto doporučilo do funkce premiéra 39letého Renziho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matteo Renzi mluví s novináři poté, co ho prezident pověřil sestavením nové italské vlády

Matteo Renzi mluví s novináři poté, co ho prezident pověřil sestavením nové italské vlády | Zdroj: Reuters

Starosta Florencie Matteo Renzi budí v čele příští vlády velkou pozornost, protože představuje v Itálii zcela ojedinělou generační změnu ve vrcholné politice.

V Itálii jsou ve vysokých funkcích státní správy téměř výhradně padesátníci a šedesátníci a od válečných dob Benita Mussoliniho země neměla premiéra mladšího 40 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Itálie se do vysílání Radiožurnálu přihlásila spolupracovnice Lucie Chvojková

Jednání o podobě vlády ale nebudou jednoduchá. Hlavním úskalím je pro Renziho koaliční Nová centristická pravice Angelina Alfana, která vznikla před třemi měsíci rozdělením Berlusconiho pravicové strany Lid svobody. Není jasné, zda bude ochotna přistoupit na změny kabinetu a programu.

Renzi přesto oznámil, že má v úmyslu sestavit vládu ještě tento týden a v sobotu se s ní chce ucházet o důvěru parlamentu.

Vypsání nových voleb se prezident Napolitano brání hlavně proto, že je současný parlament uprostřed projednávání nového volebního zákona, který by měl vyřešit dlouhodobou politickou nestabilitu v zemi.

Enrico Letta odstoupil po deseti měsících v čele křehké vládní koalice. Podařilo se mu sice ustát pokus Silvia Berlusconiho o svržení vlády, spolustraníky byl ale kritizován za to, že nedokázal dostatečně rychle prosazovat potřebné ekonomické reformy. Itálie se totiž jen těžko vzpamatovává z krize.

Nejpalčivějšími problémy jsou obrovské zdanění práce, které vysává peníze z podniků i z peněženek běžných občanů, a velmi rigidní trh práce.

Renzi slibuje vysoké tempo reforem

Panuje všeobecná shoda na tom, že Matteo Renzi, který byl do čela Demokratické strany zvolen loni v prosinci, je z hlediska reforem největší nadějí.

Reformu volebního zákona slibuje ještě do konce února, pracovní reformu do konce března, reformu veřejné správy, která by měla výrazně zjednodušit pověstnou byrokracii, do konce dubna a daňový zákon pak do konce května.

Francouzský deník Le Monde dnes kvůli tomu Renziho přirovnal k vysokorychlostnímu vlaku, anglický tisk v něm zase vidí mladého Tonyho Blaira.

Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme