Martina Erata byrokracie nezastavila, kvůli finále by zmeškal i narození dcery

Pro Martina Erata může být nominace na olympijské hry vysvobozením. Pořadatelé mu sice chtěli zabránit v používání zatmaveného skla, na ledě ale podává lepší výkony než v NHL, kde dal v této sezoně jediný gól.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Erat (vpravo) slaví spolu s Jakubem Voráčkem gól do sítě Lotyšska

Martin Erat (vpravo) slaví spolu s Jakubem Voráčkem gól do sítě Lotyšska | Zdroj: Reuters

„Za tu dobu už jsem se naučil takovéhle věci nevnímat. Jdu hrát hokej, protože mě baví a olympiáda je taková třešnička na dortu. Myslím, že sezona už nemůže být horší, takže tohle je výzva a snažím se k její druhé polovině přistupovat, jako by to byla úplně nová sezona,“ říká odhodlaně Martin Erat.

Na ledě haly Bolšoj to potvrzuje i svými výkony. Na gól v olympijském turnaji čekal jen do úvodní třetiny druhého zápasu, kdy se trefil do sítě Lotyšů. Moc ale nechybělo, aby do hry v Soči vůbec nezasáhl. Vedení turnaje ho nechtělo nechat hrát se zatmaveným plexisklem na helmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O radostech i starostech Martina Erata zjistil víc Petr Kadeřábek

To ale používá kvůli zdraví „Má třetí stupnici zatmavení z osmi. Nejedná se o výrazné zatmavení, ale ten rozdíl je tam znát. Se zatmaveným plexisklem hraje už 8 let kvůli otřesu mozku a zdravotním problémům potom,“ vysvětluje manažer reprezentačního týmu Jan Černý.

„Poprosili jsme ho, aby zaslali vyjádření z Washingtonu, mezitím jsme se domluvili s hlavním doktorem IIHF a turnaje, který svojí cestou kontaktoval vedení Washingtonu Capitals a ti zaslali potvrzení, že Martin Erat může hrát se zatmaveným plexisklem,“ popisuje postup Černý.

Podobný lékařský posudek neposílali ale z Washinghtonu jediný, problém musela řešit o ruská sborná v případě Alexandra Ovečkina.

Slovenští hokejisté očekávají bitvu. Češi vědí, že už nesmí prohrát

Číst článek

Nad rozdílným výkladem pravidel Martin Erat kroutí hlavou. „Já těm pravidlům nerozumím. Hráč by měl hrát s tím, na co je zvyklý a s čím ho nechávají hrát. Ta pravidla neznám, ale mám to kvůli otřesu mozku, takže je to doktorské a nemůžou s tím nic dělat.“

Martin Erat tak může pomoci českému týmu i ve vyřazovacích bojích turnaje a přispět svým uměním třeba i k olympijskému triumfu. Kvůli němu by oželil i přítomnost u porodu své dcery, která se má narodit pouhý den po olympijském finále.

„Myslím si, že kdybych se za dvacet let zeptal dcery, jestli jsem byl u narození, nebo u olympijského zlata, tak myslím, že vím, co by mi řekla,“ říká Martin Erat.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme