Básník stříbrného plátna i muž posedlý démony. Před 90 lety se narodil Vláčil

Před devadesáti se narodil jeden z nejuznávanějších českých režisérů František Vláčil. Jeho film Markéta Lazarová je považován za nejlepší český snímek všech dob. Zemřel v nedožitých 75 letech roku 1999.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér František Vláčil

Režisér František Vláčil | Foto: archiv Barrandov Studio a.s.

Život i dílo Františka Vláčila bylo plné paradoxů. Znalci o něm píší jako o básníkovi stříbrného plátna, přesto na něj vzpomínají jako na člověka posedlého démony.

„U něho alkohol neměl zničující vliv,“ vzpomínala před pár dny dokumentaristka Drahomira Vihanová.

„Fanta byl noblesní a kupodivu strašně ohleduplný. On nechtěl ubližovat,“ dodává dokumentaristka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní výročí 90 let od narození režiséra Františka Vláčila připomněla redaktorka Michaela Vetešková

V 50. letech se ale Vláčil živil výrobou propagandistických budovatelských filmů. Řadu umělců ve svých filmech proslavil

Například herečka Magda Vášáryová v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas uvedla, že po natáčení Markéty Lazarové ji trvalo tři roky, než se zase vrátila před kameru.

„Definitivně jsem se rozhodla, že už nikdy v životě nebudu točit,“ připomíná herečka na dobu po dokončení filmu v roce 1967.

Historickou fresku Vláčil připravoval dlouhou dobu, natáčel ji celé tři roky. Ve své době byl film vůbec nejdražším československým snímkem.

Podle recenzentů se ale zrodilo úchvatné, psychologické dílo plné obrazových metafor.

Tvrz Klokočín, na které se natáčela Markéta Lazarová | Foto: Romana Kostohryzová

Aby se část nákladů za film Markéta Lazarová vrátila zpět, natočil Vláčil ve stejných kulisách a dekoracích í historický film Údolí včel s Petrem Čepkem v hlavní roli.

Ten také zazářil i v dalším Vláčilově snímku Adelheid. Byl to jeho první barevný film.

Markéta Lazarová je také prvním filmem, který byl převeden do digitální podoby, aby zůstal zachován dalším generacím.

Mezi českými filmaři má Vláčil pověst geniálního tvůrce, který se podepsal pod nejhodnotnější díla naší filmové historie. Vzniklo o něm několik dokumentů, výstav i knížek. Z jeho filmů se staly i divadelní hry.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme