ODS v Jihlavě se nepodařilo odvolat kritiky hospodaření města, radní Janderku a Dršatu

Jihlavské zastupitelstvo se postavilo za dva rebely z ODS. Ericha Janderku a Jana Dršatu chtěli spolustraníci odvolat z rady města, protože podali trestní oznámení, ve kterém hovoří o špatném hospodaření v hokejovém i fotbalovém klubu a tenisovém centru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský magistrát. Ilustrační foto

Jihlavský magistrát. Ilustrační foto | Foto: Google Street View

Oba politici – Erich Janderka i Jan Dršata - jsou dále radními města.

Zastupitelstvo si předem odsouhlasilo, že hlasování bude anonymní. Pak následovala poměrně dlouhá diskuze, ve které se ukázalo, že ani ODS není jednotná.

Zatímco Zdeněk Faltus se emotivně obou pánů zastal, primátor Jaroslav Vymazal naopak vysvětloval, že v městských společnostech je vše v pořádku, a trval na odvolání rebelů. Oba napadení radní se bránili a mluvili o nedemokratickém postupu uvnitř strany.

Zastupitelé z jiných stran pak důrazně vyčetli ODS, že zdržují jednání jejich vnitřními problémy. Opoziční zastupitelé pak upozorňovali, že mají málo informací o věcech, která řeší rada města.

V poměrně napjaté atmosféře byl ale prostor i pro humor, když těsně před anonymním hlasováním Zdeněk Jaroš vyzval k podpisu hlasovacích lístků.

Kritici zůstávají

Podle Jana Dršaty je výsledek hlasováním dobrým signálem. „Je vidět, že jsou i lidé, kteří přemýšlejí jinak a chtějí se dozvědět věci, tak jak jsou, a chtějí znát pravdu a nebo řešení. Jsem rád, že pár lidí mě podpořilo,“ říká.

„Jsou to odřená záda. Vzhledem k tomu, že nezaplatím příspěvky a od prvního dubna nebudu v ODSce, tak si myslím, že mě v dubnu odvolají už opravdu, že si dají víc záležet,“ komentoval rezignovaně jednání zastupitelstva Erich Janderka.

Rada zastupitelstva se tedy nezmění. Rebelové Janderka s Dršatou zůstávají na svých postech a rozkol v ODS se tím zřejmě ještě zvětší. Všichni čekají, jak dopadne vyšetřování policie. To bude jistě velmi důležité.

Novinkou v celé kauze pak je, že těsně před zasedáním zastupitelstva byla doručena petice zastávající se dvou radních a vyzývající k důkladnému prošetření hospodaření. Pod peticí bylo zhruba 200 podpisů.

Petr Palovčík, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme