Demonstranti se v Kyjevě připravují na další střety, očekávají zásah armády

Ukrajinská opozice se připravuje na další neklidnou noc. Bezpečnostní složky drží na Náměstí nezávislosti v centru Kyjeva v obklíčení asi 10 tisíc lidí. Radikálové zpevňují barikády a hromadí zásoby kamení, pneumatik a zápalných lahví. Ukrajinské úřady hrozí nasazením armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tudy neprojdou

Tudy neprojdou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Demonstranti dnes obsadili hlavní poštu a sídlo televizní rady, kde si budují nový štáb. Ten starý v budově odborů vyhořel minulou noc.

Lidé do nového štábu přinášejí pytle naplněné potravinami a prázdné lahve, které se plní zápalnou směsí. Podle zpravodaj Českého rozhlasu Martina Dorazína takto vyrobili asi tisíc takzvaných molotovových koktejlů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Kyjeva se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a situaci na Ukrajině okomentovala redaktorka ukrajinského vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Natálie Čuriková

Šéf zpravodajské služby SBU Alexander Jakimenko pohrozil, že speciální jednotky brzy zahájí takzvanou protiteroristickou operaci. Do Kyjeva by měly v nejbližší době dorazit z východu a jihu armádní posily.

Z Dněpropetrovsku mají dorazit elitní výsadkáři. Oficiálně mají hlídat muniční sklady, panují ale obavy, že budou nasazeni proti demonstrantům.

Prezident Janukovyč jmenoval novým náčelníkem generálního štábu a velitelem ozbrojeným sil Jurije Ilina, který až dosud velel vojenskému námořnictvu. Zřejmě se tak opravdu připravuje zásah za účasti armády, která dosud stála stranou.

Nepokoje se dnes rozšířily i mimo hlavní město. Centrem protivládního odporu se na západě Ukrajiny stal Lvov, jehož radnici ovládá národně orientovaná strana Svoboda. Poslanci ve Lvovské oblasti vyhlásili nezávislost na oficiální ukrajinské vládě.

Policie odřízla všechny cesty do Kyjeva, Lvovská oblast vyhlásila nezávislost

Číst článek

Podle redaktorky ukrajinského vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Natálie Čurikové je teď pod kontrolou povstalců 9 regionů, tedy skoro půlka Ukrajiny.

„To by bylo podle kremelského plánu, o kterém se teď v Kyjevě hodně mluví. Putin usoudil, že nemůže pod svým vlivem udržet celou Ukrajinu a tak mu stačí východní Ukrajina a Krym,“ tvrdí Čuriková.

Zeman asi zruší pozvání Janukovyče‚ vláda mu chce zakázat vstup do EU

Číst článek

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme