Firma GST zavírá továrnu v Jevíčku, někteří z propuštěných mají šanci na novou práci

Šedesát lidí zůstane v následujících dnech bez práce v Jevíčku. Firma GST Automotive Safety Czech tam po 17 letech definitivně končí s výrobou airbagů pro automobilový průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní proces jednotlivých dílů je ukryt v boxech

Výrobní proces jednotlivých dílů je ukryt v boxech | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Výrobní haly převezme společnost Rehau Moravská Třebová. Podle jejího ředitele Pavla Kašeho některým z propuštěných mohou nabídnout práci, ale ne hned.

„My tam v současné chvíli potřebujeme vyloženě dělnické profese, takže lidi, kteří jsou u GST, pokud budou mít zájem, zařadíme do výběrového řízení. Předpokládáme, že do konce roku vytvoříme v Jevíčku dalších 40 pracovních míst,“ uvedl Kaše.

Společnost GST vznikla v roce 1995, o dva roky později začala s 235 pracovníky v Jevíčku vyrábět. V letech 2003 a 2004 firma zaměstnávala kolem 900 lidí a továrnu opustilo ročně přes deset milionů airbagů. Na sklonku loňského roku už měl podnik jen 88 pracovníků.

Teď mateřská firma definitivně přesouvá výrobu do Rumunska. Až se závod koncem března uzavře, lidé dostanou odstupné v průměru šest platů.

Martin Hromádka, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme