Na česká jeviště se vrací hra Friedricha Dürrenmatta Play Strindberg

Hra Play Strindberg, ve které švýcarský dramatik využil jednoho z motivů Strindbergova dramatu Tanec smrti, má pověst mistrovské partitury, která může hercům zlomit vaz. Do jejího nastudování se pustilo divadlo Metro s režisérem Gustavem Skálou. V hlavních rolí vystoupí Jiří Štěpnička, Zuzana Slavíková a Vladimír Beneš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení Play Strindberg

Představení Play Strindberg | Foto: Divadlo Metro

„Bulvární divadlo – říkal Werich – není divadlo vulgární,“ říká režisér Skála.

Ve své době hru Play Strinberg nastudovala Městská divadla pražská s herci Václavem Voskou a Jaroslavou Adamovou.

„To bylo divadlo, které bylo ve své době výrazně zaměřeno na bulvár,“ dodává Skála.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém představení Play Strindberg natáčela reportérka Zuzana Vlčková

Pro divadlo Metro je to po sérii lehčích komedií trochu odklon od žánru. „Je to sice možná trošku odbočení, ale spíš si myslím, že je to vývoj,“ myslí si režisér.

Play Strinberg je podle něj svým způsobem burleska. „Je to podivná sonda do vztahu tří lidí. Může na to člověk nahlížet spoustou různých pohledů a ta hra se vždycky bude bránit zaškatulkování do nějakého přesného šuplete,“ připomíná.

Ve hře divák sleduje krutou realitu manželského života dvou bezvýznamných lidí, kteří si každý, sám pro sebe, přáli něco lepšího.

V roli zneuznaného důstojníka Edgara se představí Jiří Štěpnička, jeho manželku, někdejší průměrnou herečku Alici, hraje Zuzana Slavíková a nečekanou návštěvu - bratrance Kurta ztvárnil Vladislav Beneš.

V Česku vznikla v roce 1996 také adaptace s Libuší Šafránkovou, Josefem Abrahámem a Ondřejem Pavelkou.

August Strindberg | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

„Já jsem to nikdy neviděla, takže jsem tím zatížená nebyla, že bych měla nějakou představu,“ říká představitelka Alice herečka Zuzana Slavíková.

V inscenaci hraje spolu s Jiřím Štěpničkou a Vladimírem Benešem. „Ten text skýtá spoustu možností. Dá se opravdu uchopit nejrůznějšími způsoby,“ myslí si Beneš.

Na autora hry Friedricha Dürrenmatta vzpomíná herec Jiří Štěpnička. „Dürrematt je velmi slavný autor. V 60. letech tady byla spousta inscenací, dokonce přijel i on osobně,“ říká.

Po roce 1968 se jeho hry hrát nesměly, Dürrenmatt napsal v roce 1968 článek proti vstupu sovětských vojsk do Československa.

„Zvláštní je pro mě, že po roce 1989 se na česká jeviště vlastně moc nevrátil,“ dodává Štěpnička.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme