Muzeum v Olomouci vystavuje mapu na mamutím klu, staré glóby i díla Komenského

Vzácné mapy, atlasy a glóby si mohou prohlédnout návštěvníci muzea v Olomouci. Mezi exponáty výstavy Kouzlo starých map nechybějí ani unikáty, které běžně nejsou k vidění včetně nejstarší české mapy na mamutím klu a map s úpravami Jana Amose Komenského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlas Joana Blaeu z roku 1661, který byl darem pro kurfiřta Friedricha Wilhelma I. Braniborského

Atlas Joana Blaeu z roku 1661, který byl darem pro kurfiřta Friedricha Wilhelma I. Braniborského | Zdroj: ČTK

„Mapa byla výjimečný dokument. To nebylo běžné dílo, se kterým by se lidé setkávali v koňských povozech, v hospodách, na radnicích nebo na zámcích,“ říká vedoucí Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Vít Voženílek.

Mapy uměl v dávných dobách číst málokdo. „Ani vládcové v nich moc neuměli číst. To uměli vojáci a berňáci,“ vysvětluje kartograf.

Výstava ukazuje také sádrový odlitek mamutího klu starého 25 tisíc let, který se našel u jihomoravského Pavlova. Možná jde o nejstarší mapu.

„Určitě se lidstvo ve svých počátcích nějak prostorově dorozumívalo. Když se vrátil lovec mamutů z lovu a chtěl říct, kde viděl mamuta, tak asi do písku něco nakreslil. Ale písek se nedochoval,“ popisuje Voženílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavě kartografických unikátů natáčela reportérka Radka Kvasničková

K vidění jsou i unikátní barokní glóby či námořní atlas. Muzeum vystavuje i nejvýznamnější mapy z kartografické produkce Jana Amose Komenského.

„V době, kdy žil Jan Amos Komenský, tak existovala nejstarší mapa Moravy a té už bylo 50 roků. A on věděl, že jsou věci jinak, že už je možné udělat něco lepšího,“ uvádí kartograf.

Komenský si do mapy při svých cestách zakresloval opravy. „Komenského mapy jsou neuvěřitelně blízké tomu, jak přemýšlíme my,“ dodává Voženílek.

Vlastivědné muzeum v Olomouci výstavu připravilo ve spolupráci s odborníky z katedry geoinformatiky Univerzity Palackého.

Expozici, která bude otevřena do konce dubna, doprovodí devět přednášek významných českých kartografů. Konat se budou každou středu.

Sádrový odlitek mamutího klu nalezeného v roce 1962 v Pavlově na jižní Moravě, na kterém je zachycena rytina lovecké mapy s krajinou zakreslenou abstraktními motivy. Stáří této mapy se odhaduje na 25.000 let. | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme