Na Ukrajině se čeká dohoda, u parlamentu se znovu střetli demonstranti s policií

VIDEOPŘENOS Z MAJDANU UVNITŘ ČLÁNKU. ROZHLASOVÍ REPORTÉŘI PŘÍMO V CENTRU DĚNÍ - Ukrajina čeká na podpis dohody, která by měla ukončit násilné střety mezi protivládními demonstranty a policií. Po celonočním jednání k ní údajně dospěli prezident Viktor Janukovyč s lídry opozice a evropskými emisary. Detaily dohody zatím politici neupřesnili, k jejímu podpisu by mělo dojít v nejbližších hodinách. U budouvy parlamentu se mezi tím opět střetli demonstranti s policií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstranti dál střeží barikády v centru Kyjeva

Protivládní demonstranti dál střeží barikády v centru Kyjeva | Zdroj: Reuters

Náročných několikahodinových rozhovorů se v Kyjevě účastnili ministři zahraničí Polska, Německa a Francie a ruský ombudsman Vladimir Lukin. Do porad se podle agentur telefonicky zapojil i ruský prezident Vladimir Putin.

Všichni zúčastnění opustili jednací místnost, aniž by sdělili jakékoliv podrobnosti. Dosažení dohody ráno oznámilo tiskové oddělení Janukovyčova úřadu, představitelé opozice ji zatím nepotvrdili. K podpisu se měly obě strany sejít v 11 hodin SEČ.

Podle zdrojů listu Ukrajinská pravda má dojít do 48 hodin k omezení pravomocí prezidenta, do 10 dnů by pak měla být zformována nová koaliční vláda. Janukovyč prý souhlasil i s volbami letos v prosinci.


Podle zpravodaje ČRo už se ale z tábora demonstrantů na náměstí Nezávislosti ozývají hlasy, že takové podmínky dohody budou pro opozici nepřijatelné. Zvlášť její radikální část volá po okamžitém řešení situace.

EU uvalí sankce na Ukrajince zodpovědné za násilí, seznam zatím skládá

Číst článek

Po zatím nejtragičtějším dni od začátku konfliktu prožili Kyjevané klidnější noc, z okolí náměstí Nezávislosti se stáhli policejní těžkooděnci. Dopoledne se ale v centru města znovu ozvala střelba.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní účet 2000537915/2010

Podle kyjevské policie napadli protivládní demonstranti příslušníky vojsk ministerstva vnitra, kteří střeží sídlo ukrajinského parlamentu. Útočníci se prý pokusili proniknout do sněmovny, na místě jsou zranění. Podle opozice se naopak do parlamentní budovy snažili proniknout policisté.

Chaos panuje i uvnitř budovy, protože předseda parlamentu Volodymyr Rybak se pokusil vyhlásit pauzu jednání, aby získal čas, s čímž nesouhlasili opoziční poslanci. Nicméně předseda sněmovny už podepsal včera přijatý zákon, který fakticky ukončuje režim „protiteroristické operace“.

Při násilných střetech demonstrantů s policií v centru Kyjeva přišlo od úterý o život 80 lidí, mezi nimi 13 policistů. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko. Podle tamního ministerstva zdravotnictv mají třídenní srážky na kontě také přes pět stovek raněných.

espreso.tv - přímý přenos z Majdanu

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme