Barack Obama se v Bílém domě setká s dalajlámou. Čína protestuje

Americký prezident Barack Obama se během dneška setká s dalajlámou. Ten je na návštěvě ve Spojených státech a už dříve promluvil na semináři ve Washingtonu. Setkání Obamy s tibetským duchovním vůdcem ale vadí Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama v Praze

Dalajlama v Praze | Foto: Filip Jandourek

Schůzka amerického prezidenta Baracka Obamy s tibetským duchovním vůdcem je podle Pekingu hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Setkáním Washington údajně porušuje normy, kterými se řídí mezinárodní vztahy.

Uvedlo to dnes čínské ministerstvo zahraničí v oficiálním prohlášení. Dalajlámu pak Peking označuje za separatistu, vůdce který touží po odtržení Tibetu a neschvaluje jeho schůzky se zahraničními politickými lídry nebo osobnostmi.

Peking takto vyhrožuje pravidelně. Stejně tomu bylo i při předchozích setkáních dalajlámy s prezidentem Obamou před čtyřmi a třemi lety. Žádný výrazný dopad to ale na USA nemělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce Baracka Obamy s dalajlámou mluvili na Radiožurnálu zahraniční zpravodajka ČRo Kateřina Procházková a zahraniční redaktor Vít Pohanka

Spojené státy jsou významným obchodním partnerem a Peking by si nedovolil nikterak fungující byznys narušit. Stejně tak neperzekuuje během návštěvy dalajlámy ani Švýcarsko, s kterým má výborné obchodní styky, nebo Německo.

Je-li země pro Peking důležitá, aktivity jejích lídrů obvykle nemají na vzájemný obchod a často ani vzájemné vztahy nikterak výrazný dopad. Jde jen o takové pravidelné zastrašování.

Ani Barack Obama na něj nebere zřetel. Sice potřebuje dobré vztahy s Pekingem, ale zároveň je pod drobnohledem veřejného mínění. Když v roce 2009, krátce po nástupu do Bílého domu, jednu schůzku s dalajlámou odložil, okamžitě se ozvala velmi hlasitá kritika, že je příliš slabý a Pekingu ustupuje.

Republikáni mu připomněli, že jejich prezident Bush vzal dalajlámu dokonce oficiálně do Kongresu a udělil mu druhé nejvyšší americké vyznamenání, kongresovou Zlatou medaili.

Protokolárně bude však dalajlámovo přijetí jiné než v případě státníků. Barack Obama ho vezme do takzvaného Mapového pokoje, nikoli do Oválné pracovny, kam bere hlavy států a hlavy vlád. Na to také upozorňuje americká diplomacie, když říká, že to je jen soukromá návštěva, ne státní, jak ji prezentuje Peking.

Vít Pohanka, Kateřina Procházková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme