Průvodem masek začal festival Carnevale Praga, připomíná slavné období pražských karnevalů

Staroměstské náměstí zaplnily maškary z celé republiky. Sletem masek začal už osmý ročník festivalu Carnevale Praga. Festival má symbolicky připomenout slavné období pražských karnevalů. Úvodního průvodu se zúčastnilo víc než sto dětí a dospělých v maskách a kostýmech. Nechyběl ani král karnevalu, který na Staroměstské náměstí přijel v kočáře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvodem masek na Staroměstském náměstí odstartoval festival Carnevale Praga

Průvodem masek na Staroměstském náměstí odstartoval festival Carnevale Praga | Foto: Veronika Jošková Štefanová

Krátce před třetí hodinou vyrazil průvod masek z Clam-Gallasova paláce. Z jeho bran se od samého poledne ozýval bujarý smích, hudba i zpěv. K průvodu se totiž přidal národopisný soubor Doudleban z jižních Čech.

„To je mládenecká koleda, která chodí po Doudlebech a koleduje od rána do noci, u každého baráku musí dělat kolečka,“ vysvětluje doudlebskou masopustní koledu Eugenie Klufová.

Doudlebskou koledu musí řídit představitel šlechty, takzvaný rychtář. „Šlechta to celé zajišťuje. Stará se o koledníky. Dává na ně pozor, aby nikde nic neukradli, nic nerozbili, počestně se chovali,“ říká Ondřej Klaban.

Ondřej Klaban na rozverný maškarní průvod dohlížel opravdu pečlivě. Byly v něm zastoupeny tradiční masopustní masky i obří loutky v nadživotní velikosti. Do kroku jim hrála také muzika z Hlinecka.

Všechny maškary napjatě čekaly na předání karnevalového práva. Pro něj si v kočáře přijel přímo na Staroměstské náměstí sám král karnevalu. Ceremoniál doplnil i potlesk malé Elišce, která v ten den slavila 5. narozeniny.

Festival Carnevale Praga založili manželé Müllerovi. Podle Zlatuše Müller je Praha pro takovou akci ideálním místem. „Začali jsme bádat a dospěli jsme k tomu, že to tady vždycky bylo. A to byl důvod, proč jsme se do toho pustili. Protože kdyby to tu nemělo svůj základ a nemělo slavnou historii, tak by karneval neměl šanci,“ míní.

Karnevalový i koncertní program bude na Staroměstském náměstí a v Clam-Gallasově paláci pokračovat až do 4. března.

Masopust | Foto: Michal Jindra, Lukáš Peška

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme