Městský soud v Praze by měl rozhodnout v případu Opencard

Městský soud v Praze by měl rozhodnout v případu pěti obviněných úředníků v kauze Opencard. Podle státní zástupkyně členové hodnoticí komise v roce 2006 ovlivnili podmínky výběrového řízení a zakázku na kartový systém udělili firmě Haguess. Úředníci vinu odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Zdroj: ČTK

Obviněni jsou z porušení zákona o veřejných zakázkách a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle státní zástupkyně uzavřeli pro město nevýhodnou smlouvu, a způsobili tak škodu ve výši 67 milionů korun. Obžaloba navrhuje podmíněné tresty.

„Obžalovaným jsem navrhla v zásadě tresty odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu v rámci rozmezí příslušné trestní sazby podle toho, jestli tam je úmyslná nebo nedbalostní forma zavinění," říká státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09, který čelí kvůli opencard trestnímu stíhání.

Úředníci vinu odmítají. Podle nich cena stanovená firmou Haguess na kartový systém odpovídala tehdejším požadavkům města. Obžalovaný Ladislav Kendík tvrdí, že firma splnila podmínky výběrového řízení.

"Dostal jsem do ruky zadání, podle kterého mám hodnotit nabídky. Nabídka byla jediná, splňovala to, co jsme po ní chtěli, a proto nevidím, že bych udělal jakoukoli chybu."

Město za Opencard doposud zaplatilo asi 1,2 miliardy korun. Náklady na provoz kartového centra ročně stojí více než 60 milionů. Prahu teď čeká klíčové rozhodnutí o dalším osudu Opencard. Musí se vyjednat prodloužení v dubnu končící smlouvy. Pokud se to nepodaří, projekt skončí.

„Máme nastavena různá pravidla, která v konečném důsledku zabrání tomu, abychom přešli na papírové jízdenky. A na to se snažíme navázat všechna usnesení, která rada koná od doby, co jsme projekt zdědili,“ řekl Radiožurnálu pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Hudeček: Klub mě vyzval, abych v případě obžaloby neodstupoval

Připomněl, že radnice v tuto chvíli připravuje mimo jiné akciovou společnost, která by měla Opencard převzít. „A věřím tomu, že po nějaké době budování této společnosti bude společnost připravena k případnému prodeji tak, aby Opencard fungovala podobně jako v jiných městech, kde města do ní nevložila ani korunu a přitom takováto dopravní aplikace funguje,“ dodal.

Tomáš Hudeček stejně jako bývalý primátor Bohuslav Svoboda z ODS a většina radních čelí kvůli Opencard trestnímu stíhání. „Myslím si, stejně jako pan docent Svoboda, že zvítězí zdravý rozum a státní zástupce takovouto kauzu, kterou jsme zdědili a napravujeme, odmítne,“ uvedl.

Hudeček v Ranním interview Radiožurnálu také zopakoval, že neodstoupí ani v případě, že by ho vyšetřovatelé obžalovali. „Klub mne asi před půlrokem vyzval k tomu, že bych v případě, že by přišla taková obžaloba, měl zvážit další kroky v tom smyslu, že bych odstupovat neměl,“ upozornil.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme